Подкаст «Словом» за 27 серпня: 1 вересня, зарплати вчителів, осінній локдаун та вакцинація

Читать на русском

Про заяву прем’єра стосовно 1-го вересня. Про зарплати українських вчителів і обіцянку президента з приводу них. Про плани України на локдаун восени, готовність медичної системи до нової хвилі пандемії. А також про те, як мотивують в деяких країнах світу громадян до вакцинації не заохоченням, а покараннями. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Як в Україні запрацюють школи з 1 вересня

В Україні з 1 вересня школи працюватимуть у звичному форматі. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 26 серпня.

«Новий навчальний рік розпочнеться вчасно — 1 вересня — та проходитиме у звичному режимі. Наразі країна перебуває на «зеленому» рівні епідемічної небезпеки, ситуація залишається контрольованою. Це дає змогу розпочати роботу навчальних закладів. Навчання має відбуватися з дотриманням простих протиепідемічних правил. Школи підготовлені та мають все необхідне», - зазначив прем'єр.

При цьому Шмигаль наголосив, що важливою умовою роботи, яка гарантує безпеку вчителя та учня - є вакцинація педагогів.

Зарплати вчителів в Україні

На цю мить в Україні середня зарплата вчителя першої категорії становить 210 євро на місяць. Для порівняння: вчитель у Польщі отримує в середньому 1 тис. 210 євро, в Латвії – 1 тис. 273 євро, в Румунії – 979 євро. Однією з найвищих в Європі є зарплата вчителя у Данії – у середньому близько 6,2 тис. євро на місяць.

Зарплата українського вчителя – складається з окладу (ставки) та надбавок і доплат, розмір яких залежить від стажу роботи, додаткових обов'язків і місцевої влади. Наприклад, надбавка за вислугу років становить 10%, якщо стаж більш як 3 роки, 20% – зі стажем у понад 10 років, 30% – якщо стаж вчителя понад 20 років. Вчителям виплачують надбавку за престижність (5-30%). Є надбавки за завідування кабінетами інформатики, майстернями, бібліотекою, навчально-методичними кабінетами, лабораторіями тощо. Крім того, вчителям платять надбавки за класне керівництво, роботу в інклюзивних класах, позакласну роботу з учнями, виконання обов'язків педагога-наставника.

За даними Міністерства освіти та науки, в січні 2019 року зарплата молодого вчителя без категорії та стажу становила 3 тис. 496 грн, до вересня 2020-го вона зросла до 4 тис. 50 грн. Учитель першої категорії на початку 2019 року отримував 4 тис. 361 грн, у вересні минулого року – 5 тис. 51 грн. Зарплата вчителя вищої категорії закладу загальної середньої освіти становила в січні 2019 року 4 тис. 649 грн, у вересні 2020-го – 5 тис. 385 грн. Підвищення зарплати вчителям було закладено і в державний бюджет на 2021 рік. Так, з січня посадові оклади педагогів зросли на 20%, з грудня мають зрости ще на 8,4%.

Таким чином, оклад вчителя без категорії з грудня зросте до 5 тис. 265 грн. Учитель першої категорії матиме оклад в 6 тис. 567 грн. Оклад вчитель вищої категорії з грудня має становити 7 тис. 1 грн.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв, що професія вчителя стане престижною та високооплачуваною. Щоправда, і досі залишається незрозумілим, як визначити, чи стала професія престижною, адже кожен вкладає у поняття «престижність» щось своє.

А от щодо високооплачуваності, то коментуючи обіцянку президента в інтерв'ю «Слово і діло» міністр освіти Сергій Шкарлет зазначив, що Україна не пасе задніх із зарплатами вчителів – є країни, де зарплати менші за українські.

Детальніше про зарплати українських вчителів і про обіцянки Володимира Зеленського щодо них - читайте у нашому аналітичному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

В Україні планується локдаун восени

Між тим в Україні можуть знову впровадити локдаун восени. На такий сценарій розвитку ситуації з COVID-19 орієнтуються у МОЗ. Про це заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю для BBC News Україна.

«За тим сценарієм, за яким ми зараз рухаємося, новий локдаун можуть впровадити орієнтовно у листопаді», - сказав санлікар. Кузін зазначив, що зараз найгірша ситуація з поширенням коронавірусу спостерігається в східних і західних областях України - в них фіксують більше хворих, ніж в інших регіонах країни.

При цьому Голова Мінфіну Сергій Марченко раніше повідомляв, що ймовірність локдауну безпосередньо залежить від темпів і охоплення населення вакцинацією.

Як у світі мотивують до вакцинації від коронавірусу

Сама ж вакцинація проти коронавірусу у світі набирає обертів. Країни намагаються заохотити тих, хто вагається робити щеплення різними способами – від розіграшу корів та електрокарів до преміум-доступу на сайти знайомств. Проте мотивують людей вакцинуватися у деяких країнах не тільки заохоченнями.

У столиці Індонезії за відмову від щеплення каратимуть штрафом 346 доларів (5 млн рупій), а на Балі, окрім штрафу, загрожує ще й до одного року в’язниці. Штраф за відмову робити щеплення проти коронавірусу можна отримати у Швеції, Новій Зеландії та іспанській Галісії. Розмір покарання в Іспанії становить майже 70,5 тисяч доларів.

У Південній Кореї людей, які відмовилися від вакцинації, надалі обмежать у доступі до вакцини – тих, хто відмовиться вакцинуватися одразу - перенесуть у кінці черги. У Казахстані компанії не допускають до роботи тих співробітників, які не пройшли повний курс вакцинації. Саме підприємство, на якому працюють невакциновані громадяни, можуть оштрафувати на 3 тисячі 433 долари.

В індійському штаті Пенджаб тим, хто відмовився робити щеплення, блокуватимуть SIM-картки. Аналогічна практика діє і в Пакистані.

Які країни і як саме карають своїх громадян за відмову від вакцинації - про це дізнавайтеся з нашої компактної інфографіки на сайті.

Раніше, нагадаємо, ми писали й про системи заохочень в різних країнах світу для тих, хто щепиться від COVID-19.

До речі, наш міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко обіцяв, що вакциновані українці у разі нового локдауну отримають «бонуси».

Як Україна готується до нової хвилі коронавірусу

Українська медична система готова реагувати на нову хвилю COVID-19. Лікарні забезпечені ліжками для пацієнтів, більшість із них - з киснем, - повідомляє пресслужба МОЗ.

За даними міністерства, в Україні для лікування пацієнтів з COVID-19 виділено 39 тис. ліжок у 256 медичних закладах, 96% з них забезпечені киснем. Регіони також закупили та отримали 14,79 тис. кисневих концентраторів, 161 комп'ютерний томограф та 148 рентген-апаратів.

У лабораторіях сформований запас тестів на понад 2 млн досліджень і 2,3 млн експрес-тестів на визначення антигену. У вересні очікується постачання реагентів для проведення 4 мільйонів ПЛР-досліджень та 2,8 млн швидких тестів, додали у відомстві.

Варто згадати, що вже кілька років в Україні працює програма «Доступні ліки», за якою громадяни можуть отримати безкоштовні препарати. Перелік таких медичних засобів обіцяють розширити вже у жовтні. Хто та як може отримати безоплатні ліки для амбулаторного та стаціонарного лікування – про це читайте у нашому тематичному матеріалі на сайті.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки на програму «Доступні ліки» виділяють коштів із держбюджету.

А ще маємо інфографіку про те, які медичні послуги з 1 квітня оплачує держава.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: