«Доступні ліки»: скільки на програму виділяють коштів із держбюджету

Читать на русском

В Україні від 2017 року працює програма «Доступні ліки» – відшкодування вартості ліків державою. Зараз вона діє для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою і цукровим діабетом II типу (оскільки саме ці захворювання найбільше впливають на показники смертності населення або істотно знижують якість життя). «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки коштів з держбюджету виділяють на програму і скільки реально витрачається.

У перший рік існування програми з держбюджету на неї планували витратити 0,7 млрд грн, фактично витратили – 0,63 млрд. «Доступні ліки» можна було отримати в 6 тисячах 761 аптеці по всій країні.

У бюджеті-2018 на програму передбачили 1,1 млн грн, витратили – 1,04 млрд. Кількість аптек, які брали участь у програмі реімбурсації, склала 7,5 тисяч.

На програму в 2019 році в держбюджеті передбачили 0,9 млрд грн, фактичні витрати склали 0,89 млрд. У програмі брали участь 7 тисяч 828 аптек, в 2020 році ця цифра зросла до 9 тисяч 50, в 2021 році – до 9 тисяч 384.

Торік на «Доступні ліки» з держбюджету планували витратити 3,1 млрд грн, а витратили – 0,94 млрд. На цей рік у бюджеті передбачено 2,8 млрд грн. Станом на початок квітня 2021-го в програмі реімбурсації взяли участь 2,8 млн українців.

Відзначимо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв найближчим часом розширити програму «Доступні ліки» на антибіотики.

Нагадаємо, які послуги з 1 квітня оплачує держава можна подивитися на інфографіці.

Також ми писали про те, що передбачає нове законодавство про електронну торгівлю медпрепаратами і як уберегтися від фальсифікату.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: