«Доступні ліки»: хто підпадає під програму та які зміни будуть восени

Читать на русском

В Україні працює програма Доступні ліки. Хто може отримати безкоштовні препарати та як це зробити, читайте у матеріалі Слово і діло.

Кілька років в Україні працює програма «Доступні ліки», за якою громадяни можуть отримати безкоштовні препарати. Перелік медичних засобів розширять вже у жовтні. Хто та як може отримати безоплатні ліки для амбулаторного та стаціонарного лікування – читайте у матеріалі «Слово і діло».

Хто може отримати безплатні ліки

У Національній службі здоров’я України розповіли, що нині є 4 способи забезпечити пацієнтів безкоштовними ліками:

  • програма реімбурсації «Доступні ліки»;
  • ліки, які закуповує медзаклад;
  • ліки, які закуповуються централізовано;
  • місцеві програми забезпечення ліками.

Насамперед, українці можуть отримати препарати для амбулаторного лікування безкоштовно або з невеликою доплатою за програмою «Доступні ліки». Сюди входять ліки від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу.

«На стаціонарному та амбулаторному лікуванні пацієнти також забезпечуються ліками. Заклади повинні закуповувати самостійно ліки, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів», – пояснили у Нацслужбі.

Окрім цього, медичні заклади отримують ліки та медичні вироби через централізовані закупівлі за заявками департаментів охорони здоров’я. Сюди входять препарати за 19 напрямками, загалом – 603 позиції, зокрема, препарати для онкохворих, пацієнтів з гемофілією, хворих на дитячий церебральний параліч, медикаменти для лікування туберкульозу тощо.

Також практично кожне місто має цільові програми в напрямку забезпечення ліками. Переважно, це ліки для пацієнтів з рідкісними захворюваннями та тяжкохворих.

Наявність таких програм можна перевірити на сайтах департаментів охорони здоров’я місцевих органів влади.

Що зміниться у програмі з жовтня

Наразі у Національному переліку ліків є 427 лікарських засобів, які доступні українцям. У програмі «Доступні ліки» ‒ 292 препарати, які можна отримати безкоштовно або з доплатою.

Станом на червень 2021 року в Україні є 10 306 аптек та аптечних пунктів, у яких можна отримати ліки за програмою реімбурсації.

Для людей віком від 15 до 49 років наразі визначено перелік із 83 пріоритетних захворювань, для лікування яких є відповідні препарати у Нацпереліку.

З жовтня 2021 року держава розширює перелік препаратів, за які не треба буде платити. Пацієнти з розладами психіки та поведінки, з епілепсією, зможуть отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою, лікуючись в амбулаторних умовах.

Також НСЗУ адмініструватиме програму реімбурсації лікарських засобів для лікування цукрового та нецукрового діабету – інсуліни та десмопресин.

Інсулін пацієнти зможуть отримувати безоплатно або з доплатою лише за електронним рецептом.

Щоб отримати рецепт, пацієнтам необхідно мати індивідуальний план лікування із визначенням типу та дозування інсуліну. План лікування складає ендокринолог.

Як отримати безкоштовні ліки

Безкоштовно або з доплатою в аптеці можна отримати лише ті препарати, які беруть участь у програмі «Доступні ліки».

Ліки, які беруть участь в програмі, видають тільки за електронним рецептом від сімейного лікаря, терапевта чи педіатра через електронну систему охорони здоров’я.

«Доступні ліки»: скільки на програму виділяють коштів із держбюджетуСкільки коштів виділяють із держбюджету на програму Доступні ліки і скільки витрачається – на інфографіці.

Після формування рецепту, на телефон прийде СМС з номером рецепту. Отримати ліки можна в аптеці, яка підписала договір з НСЗУ та має позначку «Тут є доступні ліки».

Перевірити найближчу аптеку або знайти потрібну можна на цій карті.

Якщо необхідного препарату в аптеці немає, можна або зачекати, поки він з’явиться або обрати іншу торговельну марку та доплатити різницю.

У лікарні після госпіталізації пацієнт отримує список препаратів для лікування і, якщо вони є у Нацпереліку, їх надають безкоштовно протягом всього курсу лікування.

Чи є ліки у конкретній лікарні, можна дізнатися безпосередньо у закладі. Інформація має оновлюватися щотижня.

Якщо в лікарні вас не забезпечили безкоштовними ліками з Нацпереліку, можна звернутися зі скаргою до головного лікаря закладу і керівництва відповідного департаменту охорони здоров'я.

Які конкретні препарати держава гарантує безкоштовно

Українці можуть отримати безкоштовно ті препарати, які входять до Національного переліку основних лікарських засобів.

У 2019 році експертний комітет з відбору та використання основних лікарських засобів МОЗ визначив перелік пріоритетних захворювань в Україні для різних категорій населення. Це захворювання, які найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта.

Виходячи з цього сформувався список відповідних препаратів для лікування.

Дізнатися, чи є конкретні ліки у переліку безоплатних, можна за посиланням. Для цього у пошук потрібно ввести назву препарату або його реєстраційний номер. Далі отримуєте загальну інформацію про ліки, інструкцію, ціни в аптеках, а також список аналогів.

Загалом у Нацперелікує ліки з 31 класу препаратів, зокрема:

  • анестетики;
  • препарати для лікування болю;
  • ліки проти алергії;
  • засоби проти отруєння;
  • протисудомні/протиепілептичні засоби;
  • протиінфекційні препарати;
  • ліки проти мігрені;
  • ліки, що впливають на кров;
  • препарати для лікування серцево-судинної системи;
  • препарати для шлунково-кишкового тракту;
  • ліки при ендокринних захворюваннях;
  • офтальмологічні лікарські засоби;
  • лікарські засоби для лікування психічних і поведінкових розладів;
  • препарати для органів дихання, ліки для вуха, горла та носа;
  • вітаміни і мінерали;
  • лікарські засоби для надання екстреної медичної допомоги.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки на програму «Доступні ліки» виділяють коштів із держбюджету.

Які медичні послуги з 1 квітня оплачує держава можна подивитися на інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: