Подкаст «Словом» за 25 серпня: як пройшов День незалежності та який реальний ВВП України

Читать на русском

Про День Незалежності України - урочистості та президентську промову на честь свята. Про цифри незалежності - реальний ВВП України та показники держбюджету. А ще про співпрацю України з МВФ від 1992 року і до сьогодні. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

День Незалежності-2021: як Україна відзначила головне державне свято

В Україні на честь 30-ї річниці Незалежності відбулося понад 150 заходів, а у параді на Хрещатику, у Києві, взяли участь понад п'ять тисяч військових, була задіяна авіація, зброя і техніка.

Також у Києві пройшов Марш захисників України, в якому взяли участь ветерани, волонтери та родичі військових. В Одесі відбувся військово-морський парад за участю кораблів України та НАТО.

На НСК «Олімпійський» у столиці відбувся святковий концерт за участі понад 30 виконавців, артистів опери та балету, а також симфонічного оркестру, дощу і салюту.

З надзвичайного - одна особа намагалася дістати собі слави тим, що під час параду облила себе невідомою рідиною і намагалася себе ж підпалити, інша - прославилася обливанням зеленкою Петра Порошенка, в обох випадках правоохоронці оперативно відпрацювали ситуації та ніхто особливо не постраждав.

Загалом на святкування було виділено близько 5,4 млрд грн. Безпосередньо на урочистості пішло близько 100 млн грн, решта суми – на різні проєкти до свята. На що саме пішли гроші - дивіться на нашій інфографіці на сайті.

Промова президента до Дня Незалежності: що сказав президент

Під час урочистостей до свята у своїй промові президент України Володимир Зеленський згадав історичні події та видатних українців, а також нагадав, що Україна має тисячолітню історію:

«Ми — молода країна з тисячолітньою історією. Ми не сироти і не знайди, ми — нащадки могутньої країни в центрі Європи. Ми маємо не лише почуватися, а й поводитися відповідно. Ми — спадкоємці державності, яка існувала понад тисячу років тому».

За словами Зеленського «ми всі багато сперечаємося про минуле, а це означає, що ми не робимо висновків з власної великої історії. Тому що жоден ворог не завдав нам більшого удару, ніж наші власні чвари», - сказав президент.

Єдине, що може розділяти українців, вважає президент, - це «щедро накритий стіл, де ми разом обов'язково піднімемо тост за те, що ми стали сильною країною».

А ще президент наголосив, що «можна окупувати території, але неможливо окупувати любов людей до України. Можна змусити отримувати паспорти, але не паспортизувати українські серця».

Також Президент розказав про те, що з наступного року в Україні почнуть відзначати День української державності. «Зародження нашої державності ми будемо відзначати в день розквіту нашої державності - в День хрещення Русі-України. І про це все я підписую сьогодні відповідний указ», - сказав Володимир Зеленський під час своєї промови на Майдані Незалежності й одразу указ й підписав.

Україна відзначила 30-річницю Незалежності, а що обіцяли політики зробити до Дня Незалежності - про це читайте у нашому спеціальному матеріалі на сайті.

Як змінювався реальний ВВП України: цифри

Найоб'єктивніше дивитися на досягнення країни крізь призму цифр. «Слово і діло» проаналізувало, як за роки незалежності змінювався реальний ВВП, а також основні показники державного бюджету.

У 1992-1995 роках валютою в Україні ще були купонокарбованці, а з 1996-го – вже гривня. У 1996 році реальний ВВП України становив 49 млрд грн, до 1999 року зріс до 102,4 млрд грн.

У 2000 році реальний ВВП України становив 138,1 млрд грн, у 2003 році – 256,4 млрд грн, у 2004 році – 310,1 млрд грн. У 2011 році реальний ВВП перевищив трильйон і склав 1 трлн 181,6 млрд грн. У 2012 році ВВП становив 1 трлн 351,2 млрд грн. Були й періоди падіння показника, наприклад у 2014 році у порівнянні із 2013-м. У 2016-му реальний ВВП склав 2 трлн 37,1 млрд грн, у 2018-му – перевалив за 3 трлн, у 2020-му – ми мали реальний ВВП в 3 трлн 818,5 млрд грн.

Щорічно зростають також доходи та витрати державного бюджету. За всю історію незалежної України тільки двічі ухвалювали бездефіцитний бюджет – у 2000 році (доходи та витрати склали по 33,9 млрд грн) і у 2001 році (доходи та витрати були на рівні 42 млрд грн).

Рекордний дефіцит держбюджету був у 2020 році – 298,4 млрд грн. Доходи заклали на рівні 1 трлн грн, витрати – 1,3 трлн.

Вперше доходи та витрати держбюджету України перевищили 100 мільярдів у 2005 році. Доходи тоді планували в розмірі 106,1 млрд грн, витрати – 117,4 млрд грн, дефіцит склав 11,1 млрд.

У 2015 році заплановані доходи держбюджету вперше перевищили 500 мільярдів, а вже у 2019 році становили рівно трильйон.

Динаміку змін цифр реального ВВП України за роки незалежності, а також основні показники державного бюджету - наочно відображає наша інфографіка на сайті.

Нагадаємо, раніше ми розказували про бюджетну декларацію на 2022-2024 роки та розбиралися, якими в найближчі три роки можуть бути основні економічні показники в Україні.

Співпраця України та МВФ: з 1992 року та до сьогодні

Україна до Дня Незалежності отримала 1,9 млрд СПЗ (Спеціальні права запозичення) від Міжнародного валютного фонду.

Це безповоротна допомога, яку МВФ виділяє в рамках програми відновлення світової економіки. Як використовуватимуть кошти в Нацбанку і Мінфіні наразі не визначилися. «Слово і діло» пропонує подивитися, як змінювався розмір кредитів МВФ для України.

Перша кредитна програма МВФ для України мала назву «Механізм фінансування системних змін». У 1994 році Україна отримала 0,8 млрд доларів.

У 1995-1997 роках в рамках програми Stand by Фонд виділив Україні 1,9 млрд доларів. До 2002 року працювала програма «Механізм розширеного фінансування»: Україна отримала кредит в розмірі 1,6 млрд доларів.

У 2003-2007 роках Україна обходилася без коштів Міжнародного валютного фонду. За 2008-2013 роки МВФ виділив нашій державі загалом 14 млрд доларів. У 2014 році Україна отримала 4,4 млрд доларів кредиту, у 2015 році – 6,7 млрд. Ще по одному мільярду було виділено у 2016-2017 роках.

У 2018 році Фонд виділив Україні транш у розмірі 1,4 млрд доларів. У 2019 від Міжнародного валютного фонду грошей не було. За минулий рік Україна отримала від МВФ 2,1 млрд доларів.

Скільки грошей і коли Україна отримала від Міжнародного Валютного фонду - легко розібратися за допомогою нашого матеріалу з інфографікою на сайті.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які вимоги висував МВФ Україні з 1994 року. А ще маємо інфографіку про те, в рамках яких програм і скільки коштів отримують від МВФ інші країни.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: