Які країни співпрацюють із МВФ

Читать на русском

Верховна рада ухвалила закон про банки (19 травня депутати розблокували його підписання) і, отже, Україна виконала всі умови для нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом. В Офісі президента заявили, що очікують отримати перший транш від МВФ протягом одного-двох тижнів (тобто до кінця травня), але обсяги допомоги поки невідомі. Станом на травень із МВФ співпрацюють понад 30 країн світу. «Слово і діло» розібралося, у рамках яких програм і скільки коштів отримують інші держави.

Програма Stand-by

Stand-by – різновид кредиту, який МВФ надає своїм країнам-членам для фінансування дефіциту їх платіжного балансу. В обмін на допомогу економічна програма передбачає необхідні реформи в країні-одержувачі. Такий кредит зазвичай дається на один-два роки. Після закінчення терміну кредитування країна-позичальник повинна погасити кредит не пізніше, ніж за 5 років після його отримання.

Україна досить часто співпрацювала з МВФ за програмою stand-by. Наступний транш, який влада розраховує отримати, теж буде за цією програмою (вона триватиме 18 місяців).

Наразі в рамках stand-by з МВФ співпрацюють три країни: Аргентина, Вірменія й Гондурас. Програма для Аргентини стартувала в червні 2018 року, її розмір становить 55,3 млрд доларів, кошти будуть виділяти протягом трьох років. В обмін на гроші Аргентина зобов'язалася кардинально реформувати фінансову та бюджетну сфери.

Вірменії та Гондурасу виділять по 0,2 млрд доларів, програма для обох країн стартувала торік. 18 травня МВФ ухвалив рішення збільшити фінансову підтримку Вірменії ще на 175 млн доларів. Відзначимо, Гондурас також співпрацює з МВФ за програмою SCF (для країн із низьким рівнем доходу).

Програма FCL

FCL – це гнучка кредитна лінія, яка надається також на один-два роки для запобігання виникнення кризи в країні або її пом'якшення. Кредитування надається тільки тим країнам, у яких є стабільні макроекономічні умови та ефективна грошово-кредитна й фінансова політика.

Для отримання коштів за цією програмою країнам не висувають додаткові вимоги, а обсяг кредитування повністю відповідає вимогам позичальника.

Станом на травень кошти в рамках FCL отримала Колумбія (10,7 млрд доларів) та Мексика (60,5 млрд доларів). Кілька років тому такий кредит брала Польща.

Програма EFF

EFF – програма розширеного кредитування для надання середньострокової і довгострокової фінансової допомоги. Термін програми становить 3-4 роки, на повернення коштів дається від 4,5 до 10 років.

Допомога надають для врегулювання платіжного балансу в разі виникнення проблем із платоспроможністю через уповільнення темпів зростання економічного розвитку або зростання негативного сальдо платіжного балансу.

Наразі в рамках EFF із Міжнародним валютним фондом співпрацюють понад десять країн. Зокрема, Пакистану виділяють 5,8 млрд доларів, Шрі-Ланці – 1,5 млрд, Анголі – 3,6 млрд, Йорданії – 1,3 млрд.

Програма ECF

Найпопулярніша програма співпраці. ECF – це інструмент розширеного кредитування для країн із низьким рівнем доходу. Допомогу надають на термін від 3 до 5 років, повернення позики становить 10 років (пільговий період 5,5 років).

Отримання коштів за цією програмою спрямовано на створення стабільних макроекономічних умов для скорочення бідності й забезпечення економічного розвитку.

Найбільше коштів за програмою ECF виділяють Ефіопії – 1,6 млрд доларів. По 0,2 млрд доларів отримує Бенін, Сьєрра-Леоне, Мавританія, Нігер, Гвінея та Ліберія. Камеруну виділяють 0,7 млрд доларів, Сомалі і Чаду – по 0,3 млрд.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про те, які вимоги Міжнародний валютний фонд висував Україні за останні 26 років.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: