Україну не прийняли в НАТО в 2008 році через позицію Меркель – Ющенко

Читать на русском
На думку Ющенка, Україна і Грузія не отримали ПДЧ для НАТО у 2008 році багато в чому через позицію Франції та Німеччини
Віктор ЮщенкоФото RFI

У 2008 році рух України в НАТО провалився через те, що канцлер Німеччини Ангела Меркель не дала добро на надання Україні Плану дій щодо членства в Альянсі.

Про це заявив третій президент України Віктор Ющенко в ефірі телеканалу «Україна 24».

На думку Ющенка, Україна і Грузія не отримали ПДЧ для НАТО в 2008 році багато в чому через позицію Франції та Німеччини.

Україна і НАТО: які переваги дасть членство і що вже зроблено для вступу в АльянсЯкі переваги дає членство в НАТО, що Україна вже зробила для вступу в Альянс і що ще потрібно – на відео.

«Не було б російсько-грузинської війни. Нас відділяло тоді буквально три місяці до того... коли Путін ще керований був, коли на Путіна можна було впливати. Але це той рубікон, коли вже на паузу стали - все, можна писати, що ви програли. У мене багато розчарувань було в той день. Бо ту резолюцію, яку Альянс роздав... коли я її читав, мені здавалося, що це fata morgana якась, такого не може бути. Навіщо тоді саміт скликати, якщо виноситься таке рішення?» - сказав експрезидент.

Ющенко також заявив, що Меркель назвала причиною своєї позиції те, що тільки третина українців підтримували у 2008 році рух в НАТО.

Він також назвав причину, по якій Меркель нібито відмовилася підтримати ПДЧ для України.

У яких країнах проводили референдум про членство в НАТОРеферендум про вступ в НАТО проводили п'ять країн – Іспанія, Угорщина, Македонія, Словаччина і Словенія.

«Ми зібралися - 7-8 президентів - і пішли до Меркель. Саркозі покинув зал, не захотів спілкуватися. А з Меркель відбувся дуже короткий, хвилин на 5, діалог. Вона каже: пане Президенте, одна з проблем, яка нас зупиняє, це те, що на сьогодні тільки третина українців поділяють проєкт НАТО... Наша розмова на цьому закінчилася. Для мене аргументи, які Меркель висловила тоді, до сьогоднішнього дня не прийняті та неприйнятні. Це слабкі аргументи, на яких не могло базуватися те рішення» - резюмував він.

Нагадаємо, 23 липня президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України «Про невідкладні заходи щодо поглиблення інтеграції України в Організацію Північноатлантичного договору», прийняте на засіданні РНБО в червні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: