Кулеба сподівається на надання Україні ПДЧ в НАТО у 2022 році

Читать на русском
У Міністерстві закордонних справ сподіваються на надання Україні Плану дії щодо членства в НАТО у 2022 році.
Вікіпедія

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив надію на те, що в 2022 році НАТО надасть Україні План дій щодо членства (ПДЧ).

Про це глава відомства написав на своїй сторінці у Facebook.

«Якщо врахувати контекст, це дуже хороша для нас декларація. Але я завжди чесно кажу партнерам, що за хорошими деклараціями повинні йти хороші дії. І найкраща така дія – надання Україні ПДЧ у 2022 році», – зазначив він.

Міністр додав, що за кілька днів до саміту НАТО згадки про ПДЧ для України не було в тексті декларації.

Червона ганчірка для Путіна: чому Україна не поїде на саміт НАТОУ НАТО не хочуть дражнити Володимира Путіна перед його зустріччю з Джо Байденом, яка відбудеться після саміту Альянсу.

«Це правда, що ми її буквально вигризли в останній момент завдяки власній наполегливості, чесній розмові з НАТО і твердій підтримці ключових наших друзів», – пояснив він.

Крім того, Кулеба зазначив, що декларації самітів НАТО ухвалювалися в 2014, 2016 і 2018 роках.

«У жодній із них союзники ПДЧ для України не згадували. Могли, але не згадували. Хоча в цей час Україна воювала і заслуговувала такої підтримки», – вважає він.

За словами міністра, декларація саміту має набагато ширший контекст.

«Це, по суті, план дій нового НАТО, в якому США помирилися з іншими союзниками і тепер з новими силами Альянс працюватиме над досягненням поставлених цілей, підтримкою певних друзів, зокрема, України, і стримуванням певних суперників, зокрема, Росії», – сказав Кулеба.

Глава МЗС наголосив, що для отримання ПДЧ Україні вже провела достатньо реформ.

Раніше Кулеба заявив, що ще у 2008 році Захід обіцяв Україні членство в Альянсі, але досі пальцем не поворухнув, щоб виконати обіцянку.

Нагадаємо, 14 червня президент США Джо Байден на саміті НАТО висловився з питання прийняття України до лав Північноатлантичного альянсу.

Також у НАТО зазначили, що продовжуватимуть нарощувати свій військовий потенціал і використовувати широку комбінацію різних інструментів для протидії російській агресії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: