«Газпром» шантажує газом Європу і в півтора раза урізав транзит через Україну – Вітренко

Читать на русском
Такими діями росіяни намагаються шантажувати Європу, щоб змусити її в найкоротші терміни сертифікувати газопровід ПП-2
Юрій ВітренкоВідкрите джерело

Російський газовий монополіст «Газпром» протягом 2021 року в півтора рази урізав поставки газу в Європу і транзит через Україну. Загалом він впав з 65 до 40 млрд кубометрів.

Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко на брифінгу, повідомляє Укрінформ.

«Є реальна проблема з тим, що Газпром сьогодні набагато менше газу поставляє в Європу і це призводить до рекордного зростання цін на газ там. Якщо минулого року Газпром забронював фізичні обсяги для транзиту через українську ГТС 65 млрд кубометрів газу, то в цьому тільки 40 млрд кубометрів. Тобто зменшив поставки більш ніж у півтора рази», - зазначив він.

«У» сиділа на трубі. Колонка Леоніда ШвецяНаша нинішня печаль з приводу потенційних трубопровідних перспектив має шанс колись обернутися радістю.

За словами Вітренко, такими діями росіяни намагаються шантажувати Європу, щоб змусити її в найкоротші терміни сертифікувати газопровід «Північний потік-2».

«Вони кажуть європейцям, якщо ви хочете забезпечити себе газом, то можете отримати його тільки через «Північний потік-2». Це шантаж. І якраз свідчення того, що вони використовують газ як геополітичну зброю», - говорить Вітренко.

Нагадаємо, 17 серпня 2021 року стало відомо, що вже наступного тижня планується завершити будівництво газопроводу «Північний потік-2». Очікується, що російський газопровід буде добудований напередодні Дня Незалежності України.

Росія тим часом навідріз відмовляється нарощувати обсяги транзиту через Україну, щоб мати можливість шантажувати Європу поставками газу. По суті, це цілеспрямована політика Москви та «Газпрому».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: