«Газпром» викачує газ з ПСГ в Європі, щоб не нарощувати транзит через Україну – Оператор ГТС

Читать на русском
Російський монополіст йде на спустошення своїх ПСГ в Європі, аби не нарощувати газовий транзит через Україну
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Російський газовий монополіст «Газпром» екстрено спустошує підземні газосховища в Європі, оскільки не хоче нарощувати транзит газу через Україну, а виконати зобов'язання перед європейськими покупцями компанія зобов'язана.

Про це повідомило Державне підприємство «Оператор ГТС України».

«Щоб компенсувати європейцям недоотримані обсяги газу, і при цьому не нарощувати додатковий транзит через Україну, «Газпром» спустошує свої ПСГ в Європі. Згідно з даними GIE, низькі запаси в Європі саме в ПСГ, контрольованих «Газпромом». Так, в оператора ПСГ в Німеччині Astora (належить «Газпрому») рівень заповненості - менш як 13%, в інших операторів - в середньому 63%. В Австрії Astora і GSA (також «Газпром») - 14%, інші оператори - 48%» - розповів генеральний директор української держкомпанії Сергій Макогон.

За його словами «Газпром» зараз екстрено викачує газ зі своїх ПСГ, щоб виконати контракти. Відповідно, дефіцит газу в ПСГ Європи є штучним і не може бути причиною зростання цін.

Нагадаємо, 5 серпня в Західному Сибіру на території одного з підприємств російського газового монополіста «Газпром» прогримів потужний вибух. Через інцидент під загрозою видобуток газу в регіоні, також різко впала кількість «блакитного палива», яке йде в Європу.

Тим часом в Європі ціни на газ б'ють нові рекорди. Спотова ціна на «блакитне паливо» слідом за зростанням ціни на газ в Азії перевищила 500 доларів за тисячу кубометрів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: