Ніхто не в змозі гарантувати транзит газу через Україну – Зеркаль

Читать на русском
Зеркаль вважає, що Німеччина не може давати ніяких гарантій щодо транзиту, оскільки не зрозуміло, як буде поводитися Росія
Олена Зеркальua.news

Гарантувати транзит газу через Україну ніхто не може, оскільки Росія не звикла дотримуватися укладених домовленостей, а Німеччина навряд чи зможе на неї вплинути.

Про це заявила колишня заступник Міністра закордонних справ Олена Зеркаль в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Напрацьованого рішення ще немає, оскільки є, то що називається, це Росія. Як себе буде вести Росія цієї зими, ніхто не знає, думаю, що канцлер не виняток. Багато що залежить від Росії, і гарантувати поставку російського газу через територію України не може ніхто, тому що ми знаємо практику переривання транзитів, ми знаємо, як дотримуються контрактів, ми знаємо, що цивілізований підхід не притаманний Російській Федерації у відносинах з Україною» - зазначила вона.

«У» сиділа на трубі. Колонка Леоніда ШвецяНаша нинішня печаль з приводу потенційних трубопровідних перспектив має шанс колись обернутися радістю.

За словами Зеркаль, зараз Україна напрацьовує альтернативний сценарій.

«Сподіваюся, що ми побачимо якісь конкретні напрацювання щодо того, як буде проходити діалог, кому вона це доручає, як вона бачить можливість використання фондів, що вони збираються робити для того, щоб забезпечити застосування норм європейського законодавства до Північного потоку. Ми зараз цей сценарій відпрацьовуємо з американцями, це буде предметом дискусії під час візиту президента і міністра енергетики в США» - розповіла вона.

Нагадаємо, 21 липня США і ФРН досягли угоди за проєктом «Північний потік-2». Згідно з ним, Німеччина повинна взяти участь у переговорах з Росією щодо продовження контракту на транзит газу через Україну і вжити заходів, якщо Росія спробує використовувати СП-2 в якості зброї проти України.

Угода була прийнята скептично на заході, в самих США і в Україні. У Кабміні, зокрема, заявили, що Україну не влаштовує угода, яку США і Німеччина уклали по «Північному потоку-2», оскільки цей документ занадто розпливчастий і не надає Україні ніяких гарантій.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: