Три Дні Незалежності Зеленського: як змінювалася риторика президента щодо святкування

Читать на русском
Володимир Зеленський в 2020 році говорив, що військова техніка повинна бути на сході, а не в Києві на параді. В 2021-му військовий парад пройде за участю представників і техніки всіх сил сектору безпеки і оборони.
Слово і діло

Україна цього року відзначає 30-ту річницю Незалежності. Святкувати дату будемо масштабно – з шоу, концертами і військовим парадом, проведення якого перші два роки президентства засуджував Володимир Зеленський. Тепер же парад пройде не тільки в центрі столиці, а й на Дніпрі, і в Чорному морі. «Слово і діло» пропонує подивитися, як змінювалася риторика Зеленського щодо святкування Дня Незалежності.

День Незалежності-2019: замість параду – премії військовим

У свій перший День Незалежності Володимир Зеленський вирішив скасувати військовий парад. Про це він повідомив в липні: «Зазвичай 24 серпня біля нас проходить військовий парад. Такий помпезний і точно не дешевий. Краще ці гроші виділити нашим героям. І ми прийняли рішення виділити 300 млн грн на премії всім нашим військовим».

В результаті військовослужбовці, зокрема і строкової служби, і курсанти отримали по тисячі гривень до свята, а учасники ООС – по дві тисячі.

Замість параду 24 серпня в Києві пройшов Марш гідності за участю військових, дипломатів, медиків, учителів, спортсменів, волонтерів та керівництва країни. Українські виконавці заспівали гімн України на майдані Незалежності, Володимир Зеленський виступив з офіційною промовою. Паралельно в столиці відбувся Марш захисників України, організований ветеранськими спілками та волонтерами.

День Незалежності-2020: великий парад буде після перемоги України

Торік святкування Дня Незалежності було більш «камерним» через пандемію коронавірусу. Його провели не як зазвичай на Майдані, а на Софійській площі. Зеленський виступив з промовою, нагородив військових і артистів.

Після офіційної частини на площі відбувся святковий концерт: українські зірки виконали попурі з найвідоміших хітів. Виступали Оля Полякова, Monatik, Ірина Білик, Тіна Кароль, Вєрка Сердючка, Наталія Могилевська, Руслана, Павло Зібров, Олег Винник, Джамала, Ніна Матвієнко, Потап, Тарас Тополя та інші.

Також в Києві пройшов Марш захисників України, але без участі Володимира Зеленського.

Військового параду на 29-ту річницю Незалежності не було, і президент згадав про це в своїй промові. «Наша військова техніка – сьогодні на сході. І я впевнений, що саме так і повинно бути. Тому що танки, бронетранспортери, літаки – це не атракціон для киян і гостей столиці. У країні, яка захищає свій суверенітет зі зброєю в руках, техніка повинна бути не в мирному Києві, а на передовій. Там, де вона зараз потрібна. І тільки так і повинно бути, якщо ми поважаємо свою армію», – заявив Зеленський.

Великий парад, за його словами, буде, але потім: «Парад української перемоги. Коли ми повернемо всіх наших людей і всі наші території, коли на нашій землі буде міцний мир, ми зробимо великий парад всіх наших військ і техніки. Парад, після якого більше ні у кого навіть не виникне думки порушити мир в Україні, зазіхнути на її свободу і незалежність».

Уже через два місяці, в жовтні 2020-го, Зеленський підписав указ про організацію заходів з нагоди 30-ї річниці Незалежності. І заходи передбачали, зокрема, парад військ на Хрещатику і Майдані. Хоча окуповані території Україна все ще не повернула.

День Незалежності-2021: паради на Хрещатику, на Дніпрі і в Одесі

З нагоди 30-ї річниці Незалежності Володимир Зеленський змінив своє ставлення до формату святкування – військовий парад буде, причому одразу в кількох місцях.

У травні під час своєї щорічної конференції президент розкрив деякі деталі майбутнього свята: «У День Незалежності України буде парад до 30-річчя нашої незалежності. Парад буде військовий, великий, і на суші, і на воді. Буде і на Дніпрі, і в Одесі, і в Україні, в Києві на Майдані».

Виступаючи на форумі «Україна 30» Зеленський підкреслив, що мало проголосити незалежність, щоб бути вільними – потрібно бути готовими її захищати.

«Нашу готовність покаже великий військовий парад 24 серпня. Вперше за 30 років незалежності країни заплановані заходи за участю представників і техніки всіх сил сектору безпеки і оборони України, і країн-партнерів. На Хрещатику, на Дніпрі, в Одесі, в Чорному морі – наша гордість, ті, хто готовий захистити Україну на суші, на воді і в повітрі», – сказав президент.

День Незалежності України: скільки коштуватиме підготовкаНа підготовку до Дня Незалежності 2021 планують витратити близько 5,4 млрд грн. Детальніше – на інфографіці.

22-24 серпня в Україні буде близько 150 заходів, присвячених Дню Незалежності. Так, 22 серпня Володимир Зеленський вручить нагороди «Національна легенда України» за видатні особисті заслуги в становленні незалежної України, зміцнення її державності, захист та служіння українському народу.

23 серпня урочисто піднімуть прапор в географічному центрі України – в Черкаській області. Того ж дня пройде саміт «Кримська платформа» за участю понад 30 країн. А з ініціативи Олени Зеленської відбудеться саміт перших леді та джентльменів. Увечері в Національній опері буде святковий концерт для лідерів держав.

Безпосередньо в День Незалежності, 24 серпня, Верховна рада проведе урочисте засідання і буде військовий парад. Заплановано також концерт Андреа Бочеллі і святкове шоу на НСК «Олімпійський».

У військовому параді візьмуть участь більше 5 тисяч військових, 100 літальних апаратів, 400 одиниць зброї та техніки. На Хрещатику буде три колони – піша, повітряна і механізована. На Дніпрі організовують проходження катерів і морський показ озброєння та техніки. В Одесі 24 серпня буде проходження бойових кораблів, проліт авіації, показ озброєння та військової техніки.

Витрати цьогоріч теж масштабні – загалом на святкування виділили близько 5,4 млрд грн. Безпосередньо на урочистості піде близько 100 млн грн, решта суми – на різні проєкти до дати. Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, що політики обіцяють зробити до Дня Незалежності.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: