Подвійне громадянство: як політики обіцяють врегулювати питання

Читать на русском
Владислав Поляк обіцяв легалізувати подвійне громадянство, а Кабмін Шмигаля – виробити політику до розв'язання проблеми подвійного громадянства на окупованих територіях.
Слово і діло

Питання подвійного громадянства давно обговорюється в Україні. Якщо для звичайних громадян наявність другого паспорта не критична, то для державних службовців, як нещодавно відзначили у Володимира Зеленського, це загроза національній безпеці. У липні президент увів в дію рішення РНБО, згідно з яким чиновники в декларації мають зазначати наявність другого громадянства. У парламенті днями зареєстрували більш радикальний законопроєкт – запропонували позбавляти українців громадянства за отримання російського паспорта. «Слово і діло» подивилося, чи є у політиків обіцянки щодо цієї проблеми.

Володимир Зеленський у жовтні 2019-го обіцяв внести до Верховної ради законопроєкт про надання етнічним українцям «часткового громадянства України»: «Ми вже практично вибудували структуру, як дати етнічним українцям, які живуть в будь-яких країнах світу, можливість стати частково громадянами України, тобто мати можливість їм надати громадянство. При цьому для них головна була проблема, що вони хочуть залишитися громадянами тих країн. Тобто, вже зараз придумана ця конструкція. Ми будемо вносити законопроєкт».

Проєкт дійсно був зареєстрований – «Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства». Він передбачає отримання в спрощеному порядку українського паспорта іноземцями, які є громадянами держав, громадяни яких мають право на складання присяги громадянина України. Обіцянка виконана, хоча розгляд законопроєкту відклали.

У програмі уряду Дениса Шмигаля є обіцянка виробити пропозиції щодо політики держави до вирішення проблеми наявності де-факто подвійного громадянства на окупованих територіях.

Окремо віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що після деокупації Донбасу представників місцевої влади будуть позбавляти мандата за наявність подвійного громадянства.

Подвійне громадянство: 86 країн світу дозволяють, у 51 – забороненоПодвійне громадянство дозволено в 86 країнах світу, в 29-ти – допускається, ще в 51-й – заборонено, в тому числі в Україні.

«Коли справа дійде до виборів, починаючи з місцевих, ми не зможемо проконтролювати виборців з двома або трьома паспортами, але у виборчому законі буде чітко написано, що обраний голова сільради, голова району не може бути громадянином іншої держави. І навіть якщо він «проскочить», припустимо, пізніше знайдуться свідки, які їздили з ним разом в автобусі в Ростовську губернію і стояли в черзі на отримання російського паспорта. Ми отримаємо бази даних місцевого ВВІРу, тут вже не сховатися. Тому, навіть якщо раптом хтось з російським паспортом обереться, це буде порушення українського законодавства, відповідно його позбавлять представницького мандата», – запевнив міністр. Поки ці обіцянки в процесі виконання.

В обіцянках народних депутатів тема подвійного громадянства теж займає небагато місця. Член групи «Довіра» Владислав Поляк у передвиборчій програмі пообіцяв легалізувати подвійне громадянство. «Ще одне з першочергових завдань – легалізація подвійного громадянства, припинення переслідування людей за надуманими приводами. Громадян необхідно захищати, а не ставити їх поза законом тільки за те, що вони намагаються вижити в складних умовах. Практично у всіх цивілізованих країнах подвійне громадянство давно легалізовано», – написав Поляк в програмі.

Хоча завдання він назвав першочерговим, за два роки відповідний законопроєкт депутат в парламент не вніс, тому обіцянку вважаємо невиконаною.

Нардеп від групи «За майбутнє» Віктор Балога в програмі обіцяв підтримувати законодавчі ініціативи щодо подвійного громадянства з країнами-членами ЄС. Обіцянка в процесі виконання, наразі такі законопроєкти не голосували.

Член фракції «Слуга народу» Володимир Крейденко на початку 2021 року пообіцяв не підтримувати президентський законопроєкт про подвійне громадянство. «Я особисто не підтримую подвійне громадянство і не підтримаю видачу двох, трьох, п'яти паспортів. Тому що незрозуміло тоді, кому буде служити, якщо це державна служба, людина», – сказав він.

Фракція «Європейська солідарність», згідно з обіцянкою Марії Іонової, теж законопроєкт Зеленського не підтримає.

Нестор Шуфрич недавно запевнив, що у нього виключно українське громадянство, а якщо хтось доведе протилежне, то депутат складе мандат і відмовиться навіть від державних нагород.

Нардеп Олександр Дубінський пообіцяв, що у нього буде тільки українське громадянство. А щоб підтвердити відсутність другого паспорта він обіцяв відправити депутатський запит. Але більш ніж за рік Дубінський цього так і не зробив, обіцянка провалена.

Що стосовно подвійного громадянства обіцяли депутати VIII скликання

Депутат VIII скликання від «Народного фронту» Максим Бурбак у 2017 році обіцяв домогтися заборони на подвійне громадянство для правоохоронців і держслужбовців. Але такий законопроєкт у парламенті не розглядався, тому обіцянку було не виконано.

Паспортний контроль: як депутати хочуть узаконити подвійне громадянствоВолодимир Зеленський подав законопроект, в якому пропонує де-факто узаконити подвійне громадянство в Україні.

Ігор Мосійчук з Радикальної партії обіцяв подати законопроєкти про запровадження кримінальної відповідальності за подвійне громадянство. Хоча депутат був співавтором кількох законопроєктів по громадянству, для введення кримінальної відповідальності він ініціатив не реєстрував.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко обіцяв, що його фракція зареєструє законопроєкт про позбавлення мандатів народних депутатів з подвійним громадянством. У лютому 2017-го «радикали» подали законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності народних депутатів України та державних службовців за придбання громадянства інших держав». Проєкт в результаті так і не розглянули.

Депутат Дмитро Добродомов обіцяв вимагати позбавляти мандата і посади кожного, хто має подвійне громадянство. У червні 2017 року парламенті був зареєстрований законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства осіб, яким надано допуск до державної таємниці, а також осіб, які претендують на зайняття чи займають посади в органах державної влади або органах місцевого самоврядування», одним з його ініціаторів виступив Добродомов. Хоча його так і не розглянули, нардеп свою обіцянку виконав – він намагався.

Нагадаємо, в лютому представники «Слуг народу» зареєстрували три законопроєкти щодо врегулювання питання громадянства. «Слово і діло» розбиралося, що вони пропонують, а також чому попередні спроби запровадити так зване множинне громадянство були невдалими.

Раніше в Офісі із залучення і підтримки інвестицій повідомили, що за їхньою інформацією виконавчий директор Сергій Цивкач є громадянином України і не має громадянства будь-якої держави. При цьому в державному реєстрі компаній Великої Британії є інформація про британське громадянство Цивкача.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: