США і Німеччина офіційно уклали угоду по «Північному потоку-2»: що отримає Україна

Читать на русском
США і Німеччина офіційно уклали угоду по ПП-2. У декларації угоди прописано, які преференції та гарантії отримає Україна
Байден та МеркельВідкрите джерело

США і Німеччина на офіційному рівні досягли домовленостей про добудову російського газопроводу «Північний потік-2». Україні пообіцяли набір преференцій і гарантій, які прописані в укладеній між Вашингтоном і Берліном декларації.

Декларацію під назвою «Спільна заява США і Німеччини на підтримку України, європейської енергетичної безпеки та наших кліматичних цілей» оприлюднило Міністерство закордонних справ ФРН.

Основні пункти угоди між двома країнами щодо ПП-2:

  • США і Німеччина згодні, що продовження транзиту російського газу через Україну після 2024 року в інтересах Європи. Німеччина зобов'язується всіма засобами вплинути на РФ для продовження транзитного контракту після 2024 року на термін мінімум 10 років. Для цієї мети призначається спецпредставник від ФРН.
  • Німеччина створить і візьме під управління Зелений фонд, який спрямований на підтримку енергетичного переходу, енергоефективності та енергобезпеки України. У цей фонд планується інвестувати не менше 1 млрд доларів, у тому числі вітаються інвестиції від третіх сторін і приватного сектора. Німеччина вкладе в цей фонд 175 млн доларів. Фонд просуватиме використання відновлюваних джерел енергії, сприятиме розвитку водню як енергоносія, підвищить енергоефективність, прискорить поступову відмову від вугілля та підтримуватиме вуглецеву нейтральність. США нададуть стратегічну і технічну допомогу фонду.
  • Німеччина продовжить просування двосторонніх енергетичних проєктів з Україною. Це стосується галузі відновлюваної енергії, підтримки поетапної відмови від вугілля. Для цієї мети буде виділено 70 млн доларів і призначений спецпредставник.
  • Німеччина запускає пакет заходів щодо забезпечення енергобезпеки України. У тому числі це включає забезпечення і підвищення можливостей для реверсу газу в Україну з метою повного захисту України від потенційних майбутніх спроб Росії скоротити поставки газу в країну.
  • Німеччина дозволяє Україні участь у проєктах ФРН з підтримки та співробітництва у сфері розвитку та розширення кіберможливостей. Також Німеччина підтримує реформування українського енергосектору і бере участь у розробці варіантів модернізації української газотранспортної системи.
  • Німеччина зобов'язується активізувати свої зусилля в рамках Нормандського формату для виконання Мінських домовленостей по Донбасу.
  • У разі, якщо РФ спробує використовувати ПП-2 в якості зброї або інструменту тиску на Україну, або продовжить агресивні дії проти України, Німеччина зобов'язується відреагувати на національному рівні, ввівши санкції проти РФ, а також схилити до такого ж варіанту реакції інші країни Євросоюзу.

Нагадаємо, раніше видання Bloomberg повідомило, що США і Німеччина досягли попередніх домовленостей щодо російського газопроводу «Північний потік-2». Так, сторони застосують проти ПП-2 санкції, якщо Росія надумає використовувати газопровід в якості зброї проти України. Також Німеччина докладе всіх зусиль, щоб змусити РФ продовжити контракт на транзит газу через Україну.

21 липня заступник Державного секретаря США Вікторія Нуланд офіційно заявила, що Сполучені Штати та Німеччина остаточно досягли домовленості по газопроводу «Північний потік-2».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: