Насичений серпень: хто зі світових лідерів відвідає Україну і чого чекати від цих візитів

Читать на русском
В Україну в серпні приїде Ангела Меркель. Також кілька світових лідерів підтвердили участь у Кримській платформі.
Слово і діло

З політичної точки зору серпень буде дуже важливим місяцем для України. По-перше, наприкінці літа Володимир Зеленський полетить до США на першу зустріч із Джо Байденом. На ці переговори в Україні покладають великі надії, особливо в світлі загрози, яку становить «Північний потік-2». По-друге, Україна святкуватиме 30-ту річницю Незалежності і чекає в 20-х числах серпня багато іноземних гостей вищого рівня. «Слово і діло» розібралося, хто з перших осіб відвідає Україну цього місяця.

22 серпня в Україну приїде Меркель

Володимир Зеленський в липні був у Берліні з офіційним візитом, де зустрічався і з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, і з її можливим наступником Арміном Лашетом.

Під час вечері Зеленський і Меркель обговорили проєкт «Північний потік-2», врегулювання ситуації на Донбасі і виконання Мінських угод. Якихось конкретних домовленостей за підсумками зустрічі сторони не досягли (особливо Україну цікавив, звичайно, газопровід), канцлерка лише висловилася за імплементацію «формули Штайнмаєра» в українське законодавство.

Здавалося, що це могла бути остання зустріч Зеленського і Меркель. Восени після виборів до Бундестагу Меркель залишить посаду канцлера, а про свою участь в саміті «Кримської платформи» вона не повідомляла. Але днями стало відомо, що Меркель планує 22 серпня відвідати Україну. «Теми переговорів: безпека, двосторонні відносини і інші актуальні питання», – повідомив прессекретар президента Сергій Никифоров.

Ігор ЖовкваЗаступник Керівника Офісу Президента України
Жовква запевнив, що напередодні Дня Незалежності у 2021 році відбудеться саміт «Кримської платформи»Сказано 18 січня 2021 р.Статус обіцянки: Виконано

Візит Меркель пройде на тлі цікавих подій. Кілька тижнів тому канцлер зустрічалася з Джо Байденом, і на переговорах Німеччина та США домовилися про завершення проєкту «Північний потік-2». Сторони випустили спільний документ, в якому були прописані деякі кроки щодо підтримки України в енергетичному секторі. Україну документ не задовольнив: нашій країні потрібні більш чіткі гарантії на випадок запуску газопроводу.

Ймовірно, «Північний потік-2» і буде центральною темою зустрічі Зеленського і Меркель. Тим паче, що через кілька тижнів президент України полетить до Вашингтона на переговори з Байденом, щоб теж серед іншого обговорити запуск газопроводу.

Радник глави ОПУ Михайло Подоляк розповів ЗМІ, що іще будуть обговорювати Зеленський і Меркель: «Зараз візит готується на робочому рівні. У нас немає сумнівів, що він буде вельми змістовним. Тематичне наповнення візиту цілком прозоро. Це і питання, що стосуються переговорів про мир на Донбасі, і питання, що стосуються безпеки в широкому сенсі, в тому числі і в газовій сфері».

Відкритим залишається питання, чи залишиться Меркель на саміт «Кримської платформи» 23 серпня. Офіційної програми її візиту ще немає, а українська сторона ці подробиці не розкрила.

«Кримська платформа»: хто з перших осіб відвідає саміт

Центральною подією місяця, та й усього літа, буде перший саміт «Кримської платформи» 23 серпня. За останніми даними, озвученими в Міністерстві закордонних справ України, у ньому візьмуть участь щонайменше 34 країни.

Остаточний список учасників і рівень представництва всіх держав наразі невідомий. Як нещодавно говорив Дмитро Кулеба, Росія шантажує інші країни, щоб ті не брали участі в саміті: «Росія шантажує і погрожує іншим країнам, вимагаючи не брати участі в платформі. Деяким дуже важко під тиском Москви. На цьому тлі участь держав в Кримській платформі – це дуже простий тест про те, з ким ти в питанні окупованого Криму – з Росією і агресією чи з України і міжнародним правом?».

Навесні стало відомо, що на саміт приїде президент Польщі Анджей Дуда. «Президент запросив мене до себе в Україну в серпні цього року. Очевидно, запрошення буде прийнято», – заявив Дуда за підсумками зустрічі із Зеленським у Варшаві.

Свою участь підтвердили також президент Європейської ради Шарль Мішель і високий представник ЄС Жозеп Боррель. «Ми з президентом Мішелем підтвердили свою участь в саміті міжнародної «Кримської платформи», запланованому на 23 серпня в Києві, який стане важливим приводом для того, щоб привернути увагу до незаконної анексії Криму, а також до нашої ширшої підтримки України», – повідомив Боррель в квітні.

А ось як повідомило видання Politico, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн відхилила запрошення Зеленського відвідати святкування Дня Незалежності і саміт «Кримської платформи». У Брюсселі Фон дер Ляєн розкритикували за те, що лист з відмовою був підписаний не особисто, а главою її кабінету. В Єврокомісії обіцяли виправитися, але причину відмови пояснити не змогли.

Відомо, що в «Кримській платформі» візьмуть участь президент Литви Гітанас Науседа, президент Латвії Егілс Левітс. «Кримська платформа – це дуже важлива ініціатива України з метою не дозволити міжнародному співтовариству забути проблему Криму. Я на сто відсотків впевнений, що Україна зможе повернути Крим, і думаю, що Кримська платформа – дуже важливий політичний засіб для цього», – заявив Левітс.

Жорстка риторика: чим Зеленський дорікає західним партнерамВолодимир Зеленський почав дорікати західним партнерам за недостатню підтримку України. Особливо президенту не подобається відсутність конкретики щодо членства в НАТО.

Очікують також на президента Словаччини Зузану Чапутову, генсека Ради Європи Марію Пейчинович-Бурич, голову МЗС Австрії Александера Шалленберга, очільника МЗС Естонії Єву-Марію Лійметс.

Крім того, в саміті візьмуть участь Канада, Велика Британія, Молдова, Туреччина, Нідерланди, Грузія, але на якому рівні буде представництво – невідомо.

Точно відомо, що не приїдуть ані Джо Байден, ані Камала Гарріс – США представить міністр транспорту Пітер Буттіджедж. «Тут є один важливий момент – це те, що США делегували уповноважену особу. Та людина, яка приїде – міністр транспорту, але він не приїде як міністр транспорту – він приїде в іншому статусі, в статусі представника президента США. Це важливо. І для нас важливо участь США як країни», – прокоментувала такий рівень представництва заступник глави МЗС Еміне Джапарова.

У календарях перших осіб, які повинні прибути на саміт «Кримської платформи», наразі немає згадки про візит в Києві. Тому поки що невідомо, якою буде програма їхньої поїздки.

На саміті буде чотири тематичні панелі: про невизнання спроби анексії Криму, про мілітаризацію Азово-Чорноморського регіону, про шляхи реінтеграції Криму через права людини і сталий розвиток, про відновлення прав кримськотатарського народу.

За підсумками саміту підпишуть декларацію учасників «Кримської платформи». «Це політичний документ, який підтвердить прихильність міжнародного співтовариства невизнання спроби анексії Криму Росією, засудить порушення Росією норм міжнародного права і відзначить готовність учасників« Кримської платформи »спільно боротися з російською окупацією Криму за конкретними напрямами», – повідомив Кулеба і зазначив, що текст уже узгоджений з країнами-учасниками.

Згодом й інші країни, які не будуть представлені на саміті, зможуть підписати документ.

Нагадаємо, «Слово і діло» розповідало про те, чим Володимир Зеленський дорікає західним партнерам і яких дій від них вимагає.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: