Вітренко прокоментував пропозиції щодо збереження транзиту газу

Читать на русском
Напередодні голова російського «Газпрому» заявив про готовність забезпечити і збільшити транзит газу через Україну при додаткових закупівлях російського газу.
www.epravda.com.ua

Пропозиції щодо збереження транзиту газу через Україну в обмін на невигідні закупівлі неприйнятні. Україна не доплачуватиме Росії за транзит газу до Європи.

Про це йдеться у заяві голови «Нафтогазу» Юрія Вітренка.

При цьому, напередодні голова російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив про готовність забезпечити і збільшити транзит газу через Україну при додаткових закупівлях російського газу.

«По-перше, це можна поєднати з попередніми заявами Путіна, які фактично полягають у тому, що вони хочуть, щоб Україна напряму домовлялася з Росією. Але ці домовленості, і Путін натякав на це прямо, включали і імпорт російського газу. І так завжди було, що росіяни наполягали, щоб ми купували багато російського газу за ціною, яка значно вище ринкової. І наслідком всього цього було те, що ми в середньому платили на 5 млрд доларів більше за російський газ, ніж ми отримували за транзит», - зазначив Вітренко.

Мюнхенська змова: чим небезпечна для України угода щодо «Північного потоку-2»Домовленості стосовно Північного потоку-2 становлять небезпеку для національних інтересів України.

Голова «Нафтогазу» підкреслив, що Україна не прийме дискримінаційні пропозиції.

«Ось таке продовження транзиту, коли Україна ще повинна доплачувати Росії, нам не потрібно. Ми зараз витрачаємо менше на весь імпортований газ, ніж отримуємо за транзит. Зараз Україна в плюсі, ми отримуємо гроші до держбюджету. Якісь домовленості, які призводять до того, що гроші з України йдуть в Росію, нам не потрібні», - додав Вітренко.

Нагадаємо, що у «Газпромі» заявили, що готові говорити з Україною про новий транзитний контракт після 2024 року.

Окрім цього, напередодні Вітренко нагадав про Будапештський меморандум, який Росія зобов'язалася дотримуватися і негайно порушила, як тільки їй це стало вигідно.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: