Транзит газу через українську ГТС стримує агресивні наміри Росії – Вітренко

Читать на русском
Крім ризику початку повномасштабної війни, Україна також понесе великі економічні втрати, впевнений Вітренко
Юрій ВітренкоВідкрите джерело

Російській газопровід «Північний потік-2» загрожує як економіці України, так і її безпеці. Після запуску газопроводу існує ризик припинення транзиту газу через Україну, що спровокує російську агресію, оскільки робота української ГТС є стримуючим фактором.

Про це заявив глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в ефірі телеканалу «Дом».

«Коли через Україну фізично проходять потоки газу в Європу, це означає, що ризик повномасштабної війни набагато нижче. Крім того, це означає, що європейці розуміють роль України як транзитної держави, і вони розуміють, що навіть тепло в їхніх будинках залежить від України. Це важливий і психологічний, і політичний аспект, І аспект безпеки», - пояснив Вітренко.

Крім ризику початку повномасштабної війни, Україна також зазнає великих економічних втрат.

Завершення будівництва «Північного потоку-2» не означає, що він запрацює – глава «Нафтогазу»Глава Нафтогазу Юрій Вітренко заявив, що завершення будівництва Північного потоку-2 не означає, що він все таки запрацює.

«Якщо буде добудований «Північний потік-2», існує високий ризик того, що фізичні обсяги газу, які проходять зараз через Україну в Європу, скоротяться. Можливо, після 2024 року зупиняться взагалі. Це буде нести певні ризики як для безпеки, так і в технічній роботі української газотранспортної системи найближчим часом», - додав Вітренко.

Запуск російського газопроводу «Північний потік-2» несе загрозу безпеці регіону, заявив президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Нагадаємо, якщо газопровід «Північний потік-2» запуститься, Україна щорічно втрачатиме близько 1,5 млрд доларів. В операторі ГТС України впевнені, що перед країною постануть серйозні геополітичні та економічні виклики.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: