У Росії своє бачення «формули Штайнмаєра» – Арестович

Читать на русском
Формула, реалізації якої вимагає Німеччина, вже давно прописана в законодавстві України. Але реалізувати її заважає Росія
Ілюстративне фотоDeutsche Welle

Так звана «формула Штайнмаєра», яка передбачає особливий статус Донбасу, де-факто вже прописана в українському законодавстві. Однак її реалізація застопорилася через Росію, яка трактує Мінські домовленості у вигідному для неї ключі.

Про це заявив радник української делегації в Тристоронній контактній групі по Донбасу Олексій Арестович в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Формула Штайнмаєра вперше була в законі про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО у вересні 2014 року. 10 пункт цього закону - це і є формула Штайнмаєра. Вона де-факто вже в українському законодавстві. Чому вона не була виконана? Тому що 4 підпункт цього 10 пункту росіяни не виконують. А там йдеться про виведення військ, роззброєння незаконних формувань, і вже потім проведення виборів. Росіяни вільно це трактують, і це трактування просунулося в інформаційний простір, багато хто плутає», - пояснив він.

Арестович підкреслив, що «формула Штайнмаєра» не передбачає проблеми «вибори або кордон». Там все дуже чітко-спочатку виведення іноземних, в цьому випадку російських військ, і тільки потім проведення виборів.

«Ця формула - про порядок імплементації особливого статусу ОРДЛО. Українське законодавство передбачає, що статус буде надано тимчасово, а потім після проведення виборів, які ОБСЄ визнає прозорими й такими, що відбулися, передача на постійній основі. Тобто «зрада» у формулі - в наданні особливого статусу на постійній основі. Але у нас і тут є технічна відповідь - для нас особливий статус Донбасу це: перше, закон про децентралізацію, друге, особлива економічна зона. Ми вважаємо, що таким чином буде виконаний особливий статус. Але у Росії свій погляд на ці речі», - резюмував він.

Нагадаємо, 12 липня після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає за необхідне, щоб так звана «формула Штайнмаєра» була імплементована в українське законодавство. Також вона виступає за проведення виборів на окупованій частині Донбасу.

Також просування цієї формули є одним з пунктів домовленості про добудову «Північного потоку-2», яку уклали між собою США і Німеччина 21 липня.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: