«Формула Штайнмаєра»: чи є загроза радикальних настроїв у суспільстві

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

«Формула Штайнмаєра», особливий статус, вибори в ОРДЛО та інші пропозиції розпалюють ситуацію. На цьому етапі протести намагаються провести в м'якій формі, але все може закінчитися радикалізмом.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Андрій Горбенко.

Експерт нагадав, що минулого разу спроба ухвалити закон «Про особливий статус Донбасу» закінчилася терактом. На його погляд, зараз ситуація набагато складніша, тому не можна сказати, що не буде терактів.

Він акцентував, що в країні велика кількість зброї й дуже багато військових та ветеранів із посттравматичним синдромом.

«Отже, є радикали зі зброєю і досвідом ведення війни. У період другого Майдану, говорили, що більш-менш досвідчені люди війни – афганці. Зараз є набагато більший прошарок небезпечних людей, в яких проблематика набагато свіжіша. Позиції цих людей – проти здачі інтересів України. Вони як військові не дуже позитивно ставляться до демократичних інститутів», – пояснив політолог.

На його думку, цей контекст дуже небезпечний, тому що у демократів немає аргументів, а у радикалів є ресурси, досвід і емоції.

Експерт нагадав нещодавню ситуацію, коли військовослужбовець стріляв і погрожував підірвати міст Метро в Києві.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Можливо, Авакова й залишили, розуміючи, що можуть бути радикальні настрої в суспільстві. Хоча там є й інші причини», – зазначив Горбенко.

На його погляд, коли Зеленський пропонує такий варіант вирішення питання Донбасу, він може на якийсь час і переконає своїх шанувальників. Але шанувальники дуже швидко відвернуться, як тільки почнуться радикальні дії всередині країни, підкреслив експерт.

«Зрозуміло, що ОПУ буде гнути свою лінію – все заперечувати і заспокоювати. Але на практиці ми бачимо, що відбувається. Питання часу. Варто очікувати, поки Офіс президента не зробить ще один крок. У суспільстві все зрозуміють і, найімовірніше, почнуть діяти радикально», – прокоментував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, в Києві та деяких українських містах пройшли мітинги проти «формули Штайнмаєра». Президент України Володимир Зеленський закликав не піддаватися на провокації.

Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що формула Штайнмаєра є «компромісним варіантом» виконання Мінських угод.

Додамо, президент України Володимир Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: