«Формула Штайнмаєра» або мобілізація: чим небезпечна заява Пристайка

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко пригрозив на третину урізати зарплати, пенсії та медичні страховки українцям, якщо вони не підтримають імплементацію «формули Штайнмаєра». «Якщо ми про щось домовляємося, то, яким би болісним не було це рішення, ми повинні чітко сказати своєму народові: це шлях до миру, який прийде в майбутньому», – сказав міністр. Якщо ж компроміс з «формулою» не вдасться, то доведеться третину грошей з бюджету забрати для армії і спробувати «захистити себе без мирного процесу».

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов назвав заяву міністра закордонних справ України Вадима Пристайка провокаційною, одіозною і необдуманою.

«В такий спосіб провокується громадянський конфлікт. Найгірше в цій ситуації те, що міністр протиставляє і зіштовхує різні соціальні верстви: бюджетників, пенсіонерів, військових», – підкреслив експерт.

Політолог наголосив, що армію зміцнювати доведеться в будь-якому разі – з «формулою Штайнмаєра» чи без неї.

Він нагадав, що багаторічний досвід фінансування армії за залишковим принципом виявився трагічним для України, як показав 2014 рік.

«Формула Штайнмаєра»: юридично ніхто не може змусити Україну виконувати Мінські угодиПідписані в Мінську листи не можуть зобов'язати Україну ухвалити той чи інший закон. Ці політичні домовленості, найімовірніше, є джентельменськими.

За його словами, забезпечити стабільний мир в Україні може сильна армія, євроатлантична та європейська інтеграція.

«Дуже дивно чути подібні заяви від політика, який вважався грамотним і проєвропейським», – додав Леонов.

Експерт зазначив, що така риторика спрямована на тих, хто сидить вдома, для категорії, якій соціалка важливіша, ніж існування держави України.

«Зрозуміло, що є бажання забезпечити соціальну підтримку для «формули Штайнмаєра». Це завдання виконати навряд чи зможуть, а ось загострити ситуацію реально», – прокоментував Леонов.

У підсумку експерт акцентував на необхідності оцінки цієї заяви іншими органами влади.

«Щось подібне було тільки за часів Януковича, коли під час Майдану влада апелювала до того, що в країні криза через протести», – резюмував Олександр Леонов.

1 жовтня Україна узгодила текст «формули Штайнмайера». Рішення влади спричинило в Києві і низці українських міст мітинги проти «формули Штайнмайера».

Як з'ясувало «Слово і Діло», юридично ніхто не може змусити Україну виконувати Мінські угоди.

Адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов пояснив, що, по суті, Мінські угоди є дуже широкою рамкою, яка незрозуміло, чим буде наповнена. Залежно від цього може бути як перемога, так і зрада.

Що принесе Україні «формула Штайнмаєра» – в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: