«Формула Штайнмаєра»: чи є тут «зрада» та до чого це призведе

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

«Формула Штайнмаєра» – форма здачі інтересів України і максимально швидкого завершення конфлікту. Йдеться не про перемогу України.

Такою думкою в коментарі «Слово і Діло» поділився політолог Андрій Горбенко.

Він зазначив, що під час президентських і парламентських виборів населення абсолютно демократично дало карт-бланш Володимиру Зеленському на будь-які дії.

За словами політолога, враховуючи недосвідченість команда президента сприйняла це як дозвіл робити що заманеться. Однак добром це не закінчиться, констатував Горбенко.

На думку Горбенка, в Україні є активна меншість, яка проти такої форми здачі інтересів.

«На жаль, щоб Офісу президента це зрозуміти, потрібно припуститися величезних помилок, а Україні на певний час сповільнитися в розвитку», – зазначив він.

Експерт згадав про поняття політичного маятника, яке відображає те, що відбувається в Україні.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Будь-яка країна залежно від електоральних циклів хитається через певні принципові питання. За весь час незалежності утворилося два напрямки, в яких маятник гойдається. Перший напрямок стосується цивілізаційного вибору, РФ або Європи. Другий – питання того, якою республікою має бути Україна: президентською чи парламентською. Кожен цикл закінчується Майданом», – пояснив Горбенко.

Політолог зауважив, що з приходом до влади Зеленського політичний маятник хитнувся як в напрямку РФ, так і вбік президентської моделі правління.

«Ми бачимо президента, якому повністю підпорядкована ВР, якому велика частина населення довіряє повністю», – аргументував він.

Експерт припустив, чим більше Зеленський буде тиснути вбік РФ, більшої влади та меншої демократії, то ще більшим конфліктом у результаті це закінчиться.

Він акцентував, що конфлікти в Україні зазвичай проходять у форматі Майдану.

Політолог переконаний, що «формула Штайнмаєра» веде до здачі інтересів України, що спровокує внутрішній конфлікт.

«Далі гострота конфлікту залежитиме від спроможності влади йти на діалог. Якщо влада чинитиме спротив, як Янукович, то буде жорстка реакція суспільства», – резюмував Андрій Горбенко.

Як повідомлялося, під час зустрічі з представниками парламентських фракцій президент Володимир Зеленський переконував, що про капітуляцію України після підписання так званої «формули Штайнмаєра» не йдеться, але пояснити свою позицію з трибуни Ради відмовився.

Додамо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Що принесе Україні «формула Штайнмаєра» – читайте в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: