Венедіктова змінила прокурорів САП у справі експомічниці Грановського – «Схеми»

Читать на русском
Очільниця Офісу генпрокурора вирішила змінити групу антикорупційних прокурорів, які розслідують справу про збитки держпідприємства.
Ірина Венедіктова

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова змінила групу прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у кримінальному провадженні про понад 93 млн грн збитків Одеського припортового заводу, де підозрюваною є колишня помічниця народного депутата минулого скликання Олександра Грановського Ольга Ткаченко.

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми».

За даними журналістів, Венедіктова змінила прокурорів САП після того, як директор НАБУ Артем Ситник публічно повідомив, що вже існує проєкт підозри екснардепу від фракції «Блоку Петра Порошенка» Грановському. Старшим групи призначили начальника третього відділу прокурорів САП Василя Кричуна. Він відомий тим, що закрив так звану справу «рюкзаків Авакова» – щодо закупівлі неякісних наплічників для Національної гвардії, де фігурував син тодішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександр.

Крім того, за даними «Схем», Офіс генпрокурора ігнорує запит НАБУ і САП щодо ініціювання звернення до Інтерполу щодо міжнародному розшуку експомічниці Грановського Ткаченко. Спочатку ОГП блокувало зробити це рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, яке надалі скасували. Але в ОГП «Схемам» повідомили, що наразі існує ще одне судове рішення, яким прокурорів зобов'язали провести додаткову перевірку обґрунтованості оголошення Ткаченко у міжнародний розшук.

За даними «Слово і діло», вказане рішення ухвалили ще в лютому 2021 року у Печерському районному суді міста Києва і воно засекречене. Цю постанову виніс суддя Євген Хайнацький за скаргою адвоката Ткаченко. Його намагалися оскаржити в Київському апеляційному суді, але самі адвокати підозрюваної, в інтересах якої й була задоволена скарга.

Раніше в інтерв'ю «Слово і діло» виконувач обов'язків керівника САП Максим Грищук розповідав, що наразі слідство у справі ОПЗ зупинене у зв'язку з міжнародним запитом. За його словами, у 2020 році дійсно обговорювалося питання вручення ще однієї підозри у справі, але було вирішено про недостатність доказів.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру чотирьом особам у нанесенні 93,3 млн грн шкоди ОПЗ. Серед підозрюваних є колишня помічниця народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського, колишня член правління ОПЗ Ольга Ткаченко. Її оголосили в розшук.

Слідство встановило, що Ткаченко організувала схему, за якою ОПЗ продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії Newscope Estates Limited за цінами, нижчими від ринкових. В подальшому ця компанія перепродавала товар іноземним компаніям із реального сектору економіки за конкурентними цінами. Однак фізично постачання забезпечував цим компаніям ОПЗ.

Схема діяла впродовж березня-грудня 2015 року. До її реалізації були залучені посадовці ОПЗ. Внаслідок таких протиправних дій ОПЗ недоотримав дохід у близько 93,3 млн грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: