Справа ОПЗ: суд скасував рішення ОАСК на користь експомічниці Грановського

Читать на русском
Апеляційний адмінсуд скасував рішення скандального суду, який задовольнив заяву про забезпечення позову у справі Одеського припортового заводу.
Ольга Ткаченко

Апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, яким заборонили Офісу генерального прокурора звертатися до Інтерполу про оголошення в міжнародний розшук колишньої помічниці народного депутата від БПП Олександра Грановського, ексчленкині правління Одеського припортового заводу Ольги Ткаченко.

Таке рішення 26 січня ухвалила колегія суддів Шостого апеляційного адмінсуду, повідомляє «Слово і діло».

«Апеляційні скарги Національного антикорупційного бюро України, ОГП - задовольнити. Ухвалу ОАСК від 23 жовтня про вжиття заходів забезпечення позову скасувати та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні заяви Ольги Ткаченко про забезпечення позову – відмовити», – йдеться в рішенні.

Як відомо, 23 жовтня ОАСК заборонив чиновникам Офісу генпрокурора схвалювати документи від НАБУ і САП до Інтерполу про розшук Ткаченко з можливістю її затримання, а також про її екстрадицію. Не погоджуючись з рішенням про забезпечення позову, НАБУ і ОГП подали апеляційні скарги. Судді їх задовольнили.

Шостий апеляційний адмінсуд вказав, що таке рішення ОАСК жодним чином не сприяє цілям забезпечення адмінпозову. Тобто такі заходи забезпечення позову не є адекватними та співмірними позовним вимогам. Також суд підкреслив, що такий захід забезпечення позову не спрямований на встановлення дотримання відповідачем норм КПК та здійснення повноважень у межах досудового розслідування. Тому ШААС вважає, що в ОАСКу були відсутні підстави для вжиття заходів забезпечення позову.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру чотирьом особам у нанесенні 93,3 млн грн шкоди ОПЗ. Серед підозрюваних є колишня помічниця народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського, колишня член правління ОПЗ Ольга Ткаченко. Її оголосили в розшук.

Слідство встановило, що Ткаченко організувала схему, за якою ОПЗ продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії Newscope Estates Limited за цінами, нижчими від ринкових. В подальшому ця компанія перепродавала товар іноземним компаніям із реального сектору економіки за конкурентними цінами. Однак фізично постачання забезпечував цим компаніям ОПЗ.

Схема діяла впродовж березня-грудня 2015 року. До її реалізації були залучені посадовці ОПЗ. Внаслідок таких протиправних дій ОПЗ недоотримав дохід у близько 93,3 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: