Схема на 93 млн грн ОПЗ: у чому підозрюють експомічницю Грановського

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

5 березня НАБУ і САП повідомили про підозру в завданні понад 93 млн грн шкоди державному ПАТ «Одеський припортовий завод» чотирьом особам. Однією з підозрюваних виявилася колишня помічниця народного депутата VIII скликання від фракції «Блок Петра Порошенка» Олександра Грановського Ольга Ткаченко. Щоправда, повідомили їй про підозру заочно, бо вона давно не була в Україні.

За версією слідства, у 2015 році ОПЗ уклав 11 угод продажу продукції з британською компанією Newscope Estates Limited, яка виконувала роль «прокладки». На думку детективів, у цих контрактах навмисно було занижена вартість продукції, щоб Newscope Estates Limited потім продав ці добрива за ринковою вартістю реальним покупцям. Різниця в цінах осідала на рахунках британської «прокладки», а потім через низку перерахувань іншим компаніям кошти «поверталися» до України. До того ж, ОПЗ фактично не постачав продукцію Newscope Estates Limited, а одразу відшвартовував добрива кінцевим покупцями. Тож ОПЗ недоотримав 93,3 млн грн.

Підозрювані та ролі

Ткаченко, ексчлен правління ОПЗ, організатор

Роль: За даними слідства, саме вона віднайшла компанію Newscope Estates Limited і, користуючись повноваженнями члена правління, організувала цю схему. Також вона впливала на двох службовців ОПЗ, щоб вони підписували угоди з «прокладкою», визначали занижені ціни на продукцію та поставляли кінцевому покупцеві. Паралельно Ткаченко мала вплив і на власника компанії Newscope Estates Limited. За її дорученням, після продажу «прокладкою» продукції ОПЗ кінцевим покупцям різницю виводили на офшорні рахунки. Звідти гроші нібито поверталися до України. За словами співрозмовників у САП, частина грошей пішла на купівлю Ткаченко квартири в Києві за близько $200 тисяч своєму братові. За їхніми даними, Ткаченко близько року тому покинула Україну і не поверталася.

Запобіжний захід: немає, переховується за кордоном

Павло Чумак, власник Newscope Estates Limited

Роль: Виконував вказівки організатора Ткаченко, вів переговори з реальними покупцями продукції ОПЗ. Також він нібито виводив одержані кошти на офшорні рахунки. Нині переховується за кордоном.

Запобіжний захід: немає, переховується за кордоном

Степан Кімінчіджі, заступник директора ОПЗ

Роль: Під нібито впливом члена правління ОПЗ Ткаченко підписував угоди про продажу мінеральних добрив компанії Newscope Estates Limited за заниженою вартістю. Загалом підписав такі документи за 7 контрактами.

Запобіжний захід: 1,05 млн грн застави з покладанням обов’язків, зокрема, не спілкуватися зі свідками екснардепом Грановським та ще одним колишнім депутатом Ігорем Кононенком.

Ігор Чичельницький, начальник відділу експортних поставок та збуту ОПЗ

Роль: Під нібито впливом члена правління ОПЗ Ткаченко складав угоди про продаж продукції на експорт компанії Newscope Estates Limited. Також, як вважає слідство, саме Чичельницький встановлював занижену ціну, внаслідок чого завод недоотримав понад 93 млн грн.

Запобіжний захід: 630 тисяч грн застави з покладанням обов'язків, у тому числі не спілкуватися з Грановським і Кононенком.

Екснардеп Грановський під підозрою?

На своєму сайті НАБУ намалювало схему із завдання понад 93 млн грн шкоди ОПЗ, на якій вказується і сам колишній народний обранець Олександр Грановський. Він як нібито можливий учасник схеми координував дії з Ткаченко. Проте, за словами співрозмовника у САП, слідство не має доказів причетності екснардепа, хоча і допускає можливу участь. Водночас джерела в Генеральній прокуратурі іншої думки – «докази є, а підозру не хочуть підписувати». «Спочатку підозру не хотіли підписувати в САП, а тепер у НАБУ», – сказав співрозмовник у ГПУ.

Помічниця колишнього члена українського парламенту пропрезидентської фракції Петра Порошенко ще рік тому виїхала за кордон.
Схема нанесення шкоди ОПЗпресслужба НАБУ

Сам Грановський на сторінці у Facebook назвав цю справу «порожньою» і нагадав, що їй вже п'ять років. «Починаючи з 2015 року я не брав участі в жодній слідчій дії ... аж до 27 лютого 2020 року. Виходить так: понад 5 років детективи НАБУ під чуйним процесуальним керівництвом прокурорів САП не змогли знайти в моїх діях складу злочину, але вирішили подивитися на цю справу свіжим поглядом тільки зараз, за 5 років. Чому зараз – тому що директор НАБУ і ексгенеральний прокурор відчули ризики, пов'язані зі своїм звільненням. Вони виходили з того, що без гучних події їм не обійтися – відставка в іншому разі неминуча. Генпрокурор не встиг, але директор НАБУ ще розраховує врятуватися за рахунок імен, які так дратують власників високих кабінетів», – написав він 6 березня.

За інформацією власних джерел, обшук дійсно проводився, але не особисто в Грановського, а за спільною адресою з Ткаченко. Співрозмовник також повідомив, що сам екснардеп теж не в Україні. До того ж, як він зазначив, підозри оголосили лише зараз, оскільки Швейцарія довго виконувала запит про міжнародну правову допомогу. Під час цієї допомоги Швейцарія допитувала працівників компаній, які були кінцевими покупцями добрив ОПЗ. Саме ці свідки розповіли, що вели перемовини з представниками ОПЗ і купували товар у заводу, а за документами – через компанію Newscope Estates Limited.

За даними екснардепа Сергія Лещенка, Грановський отримав візу на еміграцію до Ізраїлю. Тож, якщо це правда і справа дійде до підозри, то навряд чи Україні вдасться екстрадувати Грановського. Щодо чотирьох підозрюваних – крапку у справі поставить суд. Водночас експомічницю Грановського Ткаченко та власника Newscope Estates Limited Чумака, найімовірніше, буде застосована заочна процедура засудження.

Олег Новіков, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: