Україна і Польща не відмовляються від протидії запуску «Північного потоку-2» – заява

Читать на русском
У заяві міністри закордонних справ України та Польщі нагадали, що рішення про будівництво ПП-2 в умовах російської агресії проти України створило політичну кризу в Європі.
Кулеба і Рауmfa.gov.ua

Україна і Польща продовжать разом зі своїми союзниками протидіяти запуску російського газопроводу «Північний потік-2», поки не будуть вирішені проблеми із забезпеченням енергобезпеки Європи.

Про це йдеться в спільній заяві міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та глави МЗС Польщі Збігнєва Рау.

У заяві міністри нагадали, що рішення про будівництво ПП-2 в умовах російської агресії проти України створило політичну кризу в Європі.

«Зараз ця криза значно поглиблює відмову від спроб зупинити запуск газопроводу. Таке рішення створило додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи в цілому. Водночас воно збільшує можливості Росії чинити деструктивний вплив на безпеку в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО і ЄС», - йдеться в заяві.

За словами міністрів, будь - яка спроба відновити регіональний баланс безпеки повинна проводитися з урахуванням негативних ризиків у трьох сферах - політичній, військовій та енергетичній, бути демократичною, передбачати на етапі узгодження домовленості переговори з урядами країн, які найбільш сильно відчувають на собі негативні наслідки ПП-2.

«На жаль, актуальні пропозиції щодо заповнення дефіциту безпеки, який утворюється, не можуть вважатися достатніми для ефективної мінімізації загроз, які створює «Північний потік-2». Ми закликаємо США і Німеччину адекватно поставитися до кризи у сфері безпеки в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 21 липня США і Німеччина на офіційному рівні досягли домовленостей про добудову російського газопроводу «Північний потік-2». Україні пообіцяли набір преференцій і гарантій, які прописані в укладеній між Вашингтоном і Берліном декларації. Серед них - санкції проти ПП-2 у разі агресії Росії, допомога в розвитку енергетики та інвестиції.

В Офісі президента України вважають, що треба дочекатися перших дій Німеччини щодо забезпечення взятих Берліном на себе гарантій.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: