У Мінфіні пояснили, як пов'язані «ресурсний законопроєкт» і вартість нового житла

Читать на русском
Норми законопроєкту 5600, який передбачає внесення змін до Податкового кодексу, не матимуть значного впливу на вартість нового житла.
Сергій МарченкоФото Слово і діло

Норми законопроєкту №5600, який передбачає внесення низки змін до Податкового кодексу, суттєво не вплинуть на вартість нового житла.

Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко у середу, 7 липня, в Facebook.

«Ресурсний» законопроєкт Кабміну: які податки хочуть підвищити в УкраїніВ Україні може зрости екологічний податок, а також ставки акцизного податку на алкоголь. Детальніше про законопроєкт – на інфографіці.

За його словами, всі чутки на цю тему можна пояснити так: ті, хто отримував надприбутки від перепродажу квартир не сплачуючи при цьому податки, з прийняттям законопроекту 5600 будуть змушені їх платити.

«Враховуючи , що різниця вартості 1 кв м житла в різних районах міста Києва сягає майже 100 тис. грн (від 17 тис грн до 110 тис грн), при однаковій собівартості будівництва, податки не мають прямого впливу на вартість житла, яка вона формується у більшості випадків попитом на ринку», - пояснив Марченко.

Він також звернув увагу, що норма законопроєкту 5600 про скасування пільги з ПДВ на операції з поставки житла на вторинному ринку взагалі не стосується фізичних осіб, які продають своє житло на вторинному ринку, оскільки фізичні особи - громадяни не є платниками ПДВ.

«Вона стосуватиметься посередників на будівельному ринку, які нічого не створюючи отримують шалені прибутки (обсяг доходів більше 22 млрд грн. на рік), а до бюджету не сплачують ні ПДВ ні податку на прибуток. Саме через їхнє посередництво, як другого продавця, сьогодні українці придбавають новозбудоване житло», - додав глава Мінфіну.

Нагадаємо, Рада 1 липня підтримала за основу «ресурсний законопроект» Кабінету міністрів №5600.

Як заявив глава профільного комітату ВР Данило Гетьманцев, документ покликаний не підняти податки, а прибрати неправомірні пільги і податкові прогалини.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: