«Ресурсний» законопроєкт Кабміну: які податки хочуть підвищити в Україні

Читать на русском

Уряд Дениса Шмигаля 2 червня зареєстрував у Верховній раді проєкт змін до Податкового кодексу. Кабмін, зокрема, запропонував збільшити ставку екологічного податку та акцизного податку на алкоголь, а також підвищити ренту за користування надрами. У разі ухвалення законопроєкту держбюджет зможе додатково отримувати близько 50 млрд грн щорічно. Детальніше про можливі зміни – на інфографіці «Слово і діло».

В Україні може зрости екологічний податок, а також ставки акцизного податку на алкоголь. Детальніше про законопроєкт – на інфографіці.
Підвищення податків в УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що ставки податків не переглядалися від 2019 року, а ставки акцизу на алкоголь – від 2017 року. Але поточна економічна ситуація вимагає переглянути підходи до стягування податків.

У законопроєкті Мінфін запропонував на 5% підняти ставки акцизного податку на алкоголь, екологічного податку (крім ставок за викиди двоокису вуглецю в атмосферу стаціонарними джерелами забруднення, за скиди забруднювальних речовин у водні об'єкти та за розміщення малонебезпечних нетоксичних відходів гірничої промисловості) і рентної плати за користування частотним ресурсом.

Ставку екологічного податку за скидання забруднювальних речовин у водні об'єкти хочуть підвищити в 1,6 раза (з 2029 року – у 8 разів), за викиди СО2 в атмосферу – з 10 грн за тонну до 30 грн, за відходи гірничої промисловості – з 0,49 грн за тонну до 1,5 грн.

На 14,5% може бути підвищена рентна плата за спеціальне використання води і лісових ресурсів, а також за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин.

Відповідно до міжнародних зобов'язань Україні необхідно також змінити підхід до визначення ставки акцизного податку на пиво. Зараз пиво обкладається акцизним податком у розмірі 2,78 грн за літр напою будь-якої міцності. У законопроєкті податок пропонують вираховувати за міцністю напою, а не за літражем. Якщо зміни ухвалять, то акциз на літр пива з вмістом спирту 4% становитиме 2,39 грн, з вмістом спирту 8% – 4,79 грн.

Зміни до Податкового кодексу також передбачають збільшення податку на доходи фізичних осіб від продажу третього і наступних об'єктів нерухомого майна з 5% до 18%.

Нововведення заплановані і в частині ПДВ. Мінфін пропонує встановити обмеження на відшкодування ПДВ для посередників, які купували або імпортували товари, які надалі реалізовувалися в Україні. Також можуть запровадити ПДВ для операцій Нацбанку з реалізації дорогоцінних металів.

Ще одна пропозиція Мінфіну – скасувати пільгу з акцизного податку для платників, які здійснюють постачання електричної енергії (когенераційної або з відновлюваних джерел).

Раніше ми вже писали про те, що передбачає податкова реформа, запропонована Міністерство фінансів.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як Володимир Зеленський виконує програмну обіцянку «податки стануть простими і зрозумілими».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: