Податкова амністія не створить додаткових податків – Мінфін

Читать на русском
Закон про добровільне одноразове декларування активів фізичних осіб (податкова амністія) не створює нові податки в Україні.
фото з відкритих джерел

Закон про добровільне одноразовове декларування активів фізичних осіб не створює додаткових податків для громадян, а навпаки - сприяє детінізації активів.

Про це заявила заступник міністра фінансів Світлана Воробей в коментарі Укрінформу в четвер, 24 червня.

Податкова амністія від Зеленського: які активи і за якою ставкою пропонує задекларувати президентВолодимир Зеленський запропонував з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року ввести можливість добровільного декларування активів за спеціальними ставками.

«Основною метою цього акту є продовження політики держави в сфері детінізації всіх сфер суспільного життя. Фактично, закон створює чергові прозорі умови для сплати податків громадянами і підвищує рівень їх податкової культури», - сказала вона.

Чиновниця підкреслила, що одноразове декларування дозволяє вивести з тіні активи, які люди - навмисно чи ні - приховали свого часу. Тому, за її словами, «додаткового податкового навантаження для громадян не відбудеться».

Воробей нагадала, що, відповідно до закону, декларування є добровільним. Тому громадянин, який не матиме бажання скористатися цією можливістю, «не відчує на собі додаткового тиску або певних негативних наслідків».

У Мінфіні також прокоментували побоювання щодо того, чи не зможуть скористатися амністією корупціонери і таким чином легалізувати хабарі.

«Не можуть бути декларантами посадові особи, які за будь-який період, починаючи з 2010 року, виконують або виконували в Україні публічні функції. Окрім того, визначено, що об'єктами декларування не можуть бути активи декларанта, які обліковуються (знаходяться) на рахунках країни агресора чи мають джерело походження з такої країни», - заявила заступник міністра.

Нагадаємо, законопроєкт №5153 про податкову амністію авторства президента Зеленського Рада ухвалила 15 червня.

Відповідно до закону, в період з 1 вересня 2021 до 1 вересня 2022 року проведуть одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб.

Детальніше про податкову амністію - на інфографіці «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: