Рада схвалила закон Зеленського про корінні народи

Читать на русском
Рада на засіданні 1 липня схвалила за основу і в цілому законопроєкт президента Володимира Зеленського про корінні народи України.
фото УНІАН

Верховна рада на засіданні в четвер, 1 липня, ухвалила за основу і в цілому законопроєкт президента Володимира Зеленського №5506 про корінні народи України.

Документ у другому читанні підтримали 325 нардепів.

Хто є корінними народами України та які права їм хоче дати ЗеленськийКримських татар, караїмів, кримчаків визнають корінними народами України. Що передбачає законопроєкт Зеленського – на інфографіці.

У законі Зеленського сказано, що корінним народом в Україні є автохтонне етнічне співтовариство, яке сформувалося на території країни, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, усвідомлює себе корінним народом України, є етнічною меншиною в складі населення і не має державного утворення за межами України.

У документі уточнюють, що корінними народами Криму є кримські татари, караїми та кримчаки.

Законопроєкт забороняє заперечувати етнічну приналежність або етнічну самобутність корінних народів України.

У тексті йдеться, що корінні народи мають право на самовизначення, на рівний правовий захист, на власну національну символіку і порядок її застосування з дотриманням законів України, а також право передавати майбутнім поколінням свою історію, мови, традиції, писемність і літературу.

Корінні народи можуть створювати власні навчальні заклади, навчатися рідною для них мовою. Також вони мають право створювати свої ЗМІ і отримувати фінансування своїх представницьких органів з державного бюджету.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вніс в Раду даний законопроєкт 18 травня. Текст закону опублікували 20 травня.

9 червня президент РФ Володимир Путін розкритикував закон про корінні народи і порівняв Україну з нацистською Німеччиною. Обурення російського президента викликало те, що в законопроєкті Зеленського росіяни не будуть зараховані до корінних народів України.

В Офісі президента України назвали таку заяву дивною.

Глава МЗС України заявив, що законопроєкт про корінні народи повністю відповідає Декларації ООН.

«Слово і діло» розбиралося, хто є корінними народами України і які права їм хоче надати Зеленський.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: