Чубаров припустив, чому Путін так гостро відреагував на законопроєкт про корінні народи

Читать на русском
Чому Володимир Путін так гостро відреагував на законопроєкт Зеленського про корінні народи України.
Газета «День»

Володимир Путін так гостро відреагував на законопроєкт про корінні народи України, адже всі три народи, про які там йдеться, вважають своєю батьківщиною український Крим, який нині окупувала Росія.

Таке припущення висловив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Коли в День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу президент Зеленський повідомив, що він вніс на розгляд Верховної ради цей закон, ми передчували, що він буде помічений російськими політиками, адже відомо, що Москва дуже уважно відстежує всі процеси, пов’язані з Кримом. Але ми не чекали такої істерики безпосередньо від президента Росії Путіна», – сказав Чубаров.

За словами глави Меджлісу, ухваливши закон про права корінних народів, Україна зможе залучити на захист свого права на відновлення територіальної цілісності ще і цей широкий пласт міжнародного права про права корінних народів у Криму.

Хто є корінними народами України та які права їм хоче дати ЗеленськийКримських татар, караїмів, кримчаків визнають корінними народами України. Що передбачає законопроєкт Зеленського – на інфографіці.

Також росіян змушує хвилюватися і наближення саміту «Кримської платформи», переконаний Чубаров.

«Напередодні саміту «Кримської платформи», який ми плануємо провести у серпні, Росія нарощує зусилля для протидії йому на всіх рівнях. Вона працює з кожною окремою країною, намагаючись переконати міжнародну спільноту в тому, що сама постановка питання про приналежність Криму є викликом і недружнім актом щодо Росії. А тут Україна ще раз заявляє про свої права на півострів через таку законодавчу ініціативу», – наголошує глава Меджлісу.

Він також додав, що закидами про те, що в Україні не визнають корінними народами ще і поляків, угорців, євреїв тощо, у Кремлі також сподіваються посіяти розбрат в українському суспільстві.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради законопроєкт про корінні народи 18 травня, позначивши його як невідкладний.

9 червня Володимир Путін розкритикував закон про корінні народи і порівняв Україну з нацистською Німеччиною.

Наступного дня глава МЗС України Дмитро Кулеба у відповідь заявив, що законопроєкт повністю відповідає Декларації ООН.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: