З'явився текст президентського законопроєкту про корінні народи

Читать на русском
На сайті Верховної ради 20 травня опубліковано текст законопроєкту президента Володимира Зеленського про корінні народи.
president.gov.ua

На сайті Верховної ради опубліковано текст законопроєкту №5506 президента Володимира Зеленського про корінні народи, який він визначив як невідкладний.

Документ з'явився на сайті ВР у четвер, 20 травня.

Уряд затвердив концепцію розвитку кримськотатарської мовиУряд затвердив концепцію розвитку кримськотатарської мови. Її розробило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, як один з кроків деокупації Криму.

У ньому сказано, що корінним народом в Україні є автохтонне етнічне співтовариство, яке сформувалося на території країни, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, усвідомлює себе корінним народом України, є етнічною меншиною в складі населення і не має державного утворення за межами України.

У документі уточнюють, що корінними народами Криму є кримські татари, караїми та кримчаки.

Законопроєкт забороняє заперечувати етнічну приналежність або етнічну самобутність корінних народів України.

У тексті йдеться, що корінні народи мають право на самовизначення, на рівний правовий захист, на власну національну символіку і порядок її застосування з дотриманням законів України, а також право передавати майбутнім поколінням свою історію, мови, традиції, писемність і літературу.

Корінні народи можуть створювати власні навчальні заклади, навчатися рідною для них мовою. Також вони мають право створювати свої ЗМІ і отримувати фінансування своїх представницьких органів з державного бюджету.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вніс в Раду даний законопроєкт 18 травня.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: