Поняття «корінні народи» закріплене в Конституції ще 25 років тому - Резніков

Читать на русском
За словами віце-прем'єра, в Україні живуть представники понад 100 національностей, що мають свої національні держави.

У Росії закон про корінні народи був схвалений ще в 1999 році.

Про це віце-прем'єр-міністр - міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив у коментарі Цензор.НЕТ.

За його словами, заяви про те, що законопроект Про корінні народи України веде до дискримінації, позбавлені здорового глузду та є маніпуляціями.

«Поняття «корінні народи» було закріплене в Конституції України 28 червня 1996 року. Рівно 25 років тому. У статтях 11, 92 та 119 Конституції ще чверть століття тому було зафіксовано, що поняття «корінні народи» і «національні меншини» не є тотожними. При цьому статтею 92 прямо передбачено, що права корінних народів і національних меншин визначаються виключно законами України», - сказав він, додавши, що внесення цього законопроекту повністю відповідає Конституції.

Хто є корінними народами України та які права їм хоче дати ЗеленськийКримських татар, караїмів, кримчаків визнають корінними народами України. Що передбачає законопроєкт Зеленського – на інфографіці.

У Росії, за слова Рєзнікова, подібний закон схвалили ще в 1999 році.

«Був схвалений федеральний закон «Про гарантії прав корінних нечисленних народів Російської Федерації», а в наступному році затверджено перелік народів, який зараз включає 47 назв. Тобто поняття корінного народу в російському законодавстві присутні понед 20 років, але в цьому списку немає не тільки українців, білорусів, татар чи якутів, але і самих росіян. І російська влада не вважає свій закон дискримінаційним або таким, що «ділять на сорти». Навпаки - це подається як політика забезпечення прав та інтересів, які потребують особливого захисту держави», - сказав Рєзніков.

Він нагадав, що Україна в 2014 році поставлення ВР підтримала Декларацію ООН про права корінних народів. І роз'яснив, у чому різниця між корінними народами та національними меншинами.

«Корінним народом вважається етнічна спільність, яка становить меншість у структурі населення країни, тісно пов'язана своїм походженням з певною територією і головне - на відміну від національної меншини - не має етнічно спорідненого державного утворення. Тобто немає власної держави», - пояснив Резніков.

«Скажімо, немає іншої держави, крім України, яка має займатися збереженням і розвитком кримськотатарської мови. Тому кримські татари, караїми та кримчаки - це корінні народи, а, скажімо, шведи, серби чи калмики, які живуть на території України декілька століть, національні меншини», - додав він.

За словами віце-прем'єра, в Україні живуть представники понад 100 національностей, котрі мають свої національні держави.

Нагадаємо, Зеленський вніс до ВР законопроект про корінні народи України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: