Коронавірус дельта-штаму показує, що інфекція отримала нові властивості – лікар

Читать на русском
Лікар вважає, що для України стане великою проблемою своєчасне виявлення та діагностування нових штамів коронавірусу
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Дельта-штам коронавірусу, який лютує по всьому світу і вже дістався до України, відрізняється не симптомами, а своєю підвищеною агресивністю і стійкістю до антивірусних заходів.

Про це розповіла лікар-інфекціоніст Євгенія Менжуліна в ефірі телеканалу «Україна 24».

Подкаст «Словом» за 24 червня: дельта-штам, АМКУ та співпраця з МВФ«Слово і Діло» представляє щоденний подкаст «Словом». Ми зібрали для вас головні факти та цифри попередньої доби, щоб можна було не тільки читати, а й слухати про важливе, не відволікаючись від щоденних справ.

«Це абсолютно притаманна історія для вірусів. Вірус хоче жити, він адаптується, хоче мати простір для себе і своїх нащадків, тому він завойовує територію, він пристосовується до нас, а ми до нього. Він набуває нових властивостей, стає більш агресивним, щоб протистояти заходам, які ми ініціюємо. Вірус буде набувати нових властивостей, поки не скорреліруется і не піде на спад... Ще багато мутацій ми будемо виявляти», - зазначила вона.

Лікар додала, що для України стане великою проблемою своєчасне виявлення та діагностування нових штамів коронавірусу. Лабораторна діагностика в країні не на тому рівні.

«Тому зараз ми будемо мати справу з клінічними випадками або з підозрами на інфекцію. Лікування згідно з протоколом по всіх країнах дозволяє певні кордони. Але вакцинація повинна тривати, ну, і ми будемо далі жити поруч з коронавірусною інфекцією», - сказала вона.

В РНБО назвали країни, з яких в Україну міг потрапити Дельта-штам коронавірусуТакож на нараді РНБО обговорили питання посилення протиепідемічних заходів через новий штам і вдосконалення методів боротьби з коронавірусом.

А в цілому, лікар не виключила того, що дельта-штам могли вже давно завезти в Україну, просто його своєчасно не виявили.

«Симптоми захворювання будуть схожі. Цей вид вірусу буде відрізнятися своєю агресією. Якщо попередня форма вірусу... там одна людина могла заразити 1-2 осіб, то при цьому вірусі інфікуватися можуть 6-8 осіб. Тобто тут не клінічні прояви, а ступінь агресії», - пояснила вона.

Нагадаємо, 23 червня в Україні у двох осіб підтвердили штам коронавірусу Дельта, який вважається більш заразним і більш агресивним. Інфіковані повернулися в Україну з Росії. Хворі зараз лікуються в Київській лікарні.

25 червня Кабмін затвердив рекомендації Ради національної безпеки та оборони щодо протидії штаму коронавірусу Дельта. Вони припускають введення ряду заходів.

У ВООЗ тим часом заявили, що дуже швидке поширення нового дельта-штаму коронавірусу може знову привести до загального локдауну.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: