Використовувати ГТС України повинен не тільки «Газпром» – Вітренко

Читать на русском
З 2024 року питання завантаження української ГТС буде відкрито - Росія зможе без жодних збитків для себе відмовитися від транзиту через Україну
Юрій ВітренкоУкраїнські новини

Україна повинна надати іншим іноземним компаніям можливість використовувати для транзиту газу свою газотранспортну систему, а не працювати тільки з «Газпромом». Це дозволить Україні захистити свої інтереси після 2024 року.

Про це розповів голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в ефірі телеканалу «Україна 24».

Вітренко нагадав, що Росія буде виконувати транзитні зобов'язання до 2024 року - інакше їм же гірше буде. Але з 2024 року питання завантаження української ГТС буде відкрито - Росія зможе без жодних збитків для себе відмовитися від транзиту через Україну.

«Послугами української ГТС для транзиту повинні користуватися інші компанії - що експортують газ з Центральної Азії в Європу, інші компанії, які видобувають газ в Росії, які б транзитували газ через Україну в Європу, і європейські компанії, які закуповують газ на кордоні з Росією і транзитують через Україну. І у нас буде не один покупець наших послуг, а 100», - пояснив він.

Росія заплатить Україні за транзит газу, навіть якщо припинить його – ВітренкоВітренко нагадав, що контракт з РФ підписувався за формулою «качай або плати». Так що особливого вибору у Москви немає.

Вітренко додав, що якщо Росія спробує при цьому чинити на такі компанії тиск, змушуючи їх відмовлятися від послуг України та користуватися ПП-2, можна буде швидко покарати її за це.

«Це порушення європейського Закону про захист конкуренції, це антиконкурентні дії. І тоді європейський регулятор вже каратиме «Газпром», який фактично буде частиною картельної змови, щоб менше газу поставлялося в Європу. Можливо, кожен цей крок окремо не змінить ситуацію кардинально, але сукупність цих кроків дозволить нам зруйнувати монополію, навіть не «Газпрому», а Путіна, який може зараз використовувати газ як геополітичну зброю», - заявив Вітренко.

Раніше посол Німеччини в Україні заявила, що однією з умов запуску газопроводу «Північний потік-2» з боку Німеччини для Росії може бути подальший транзит газу через Україну.

Нагадаємо, якщо газопровід «Північний потік-2» запуститься, Україна щорічно втрачатиме близько 1,5 млрд доларів. В операторі ГТС України впевнені, що перед країною постануть серйозні геополітичні та економічні виклики.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: