Туреччина розпочала будівництво нового мегапроєкту «Стамбул»

Читать на русском
Мета найбільшої інфраструктурної ініціативи Туреччини - розвантажити Босфорську протоку, судноплавство в якій щороку стає все більш інтенсивним.
Ілюстративне фотофото з відкритих джерел

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган в суботу, 26 червня, дав старт будівництву мегапроєкту - каналу «Стамбул», який з'єднає Мармурове і Чорне море, та на який не поширюватиметься конвенція Монтре.

Про це повідомляє турецьке агентство Anadolu.

Зазначається, що під час церемонії закладки фундаменту першого моста в рамках реалізації проєкту Ердоган зазначив, що поточний маршрут каналу «Стамбул» - найбільш оптимальний і обраний з п'яти альтернатив для майбутньої водної артерії.

При цьому, будівництво каналу «Стамбул» планується завершити за 6 років. Вартість проєкту оцінюється приблизно в 15 млрд доларів.

На новий канал не поширюватиметься конвенція Монтре про режим протоку Босфор і Дарданелли. Конвенція Монтре врегульовує питання контролю над протоками Босфор і Дарданелли та їхнього використання торговими кораблями інших країн.

Локдаун в Туреччині: які введуть обмеження і як це позначиться на туристахУ Туреччині з 29 квітня до 17 травня вводять жорсткий карантин. Які будуть обмеження і що робити туристам.

Конвенція дає Туреччині контроль над ними у межах її кордонів та гарантує доступ для цивільних суден у мирний час, а також допускає обмеження доступу військових кораблів.

Мета найбільшої інфраструктурної ініціативи Туреччини - розвантажити Босфорську протоку, судноплавство в якій щороку стає все більш інтенсивним.

Зазначимо, що морський шлях через Босфор - один з найбільш завантажених у світі - щороку ним проходить понад 43 тис. суден, тоді як цей показник, згідно з міжнародними угодами, визначено на рівні 25 тис.

Згідно з прогнозами влади Туреччини, потік суден між Чорним і Мармуровим морями після 2050 року сягне 78 тис., що підвищує значущість створення нової морської артерії.

Також, через новий канал буде прокладено шість мостів.

Нагадаємо, що 19 червня, в турецькому Стамбулі жінки вийшли на протест проти рішення президента Реджепа Тайіпа Ердогана вийти з Стамбульської конвенції з 1 липня.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: