В Туреччині жінки протестували через вихід зі Стамбульської конвенції

Читать на русском
19 червня, в турецькому Стамбулі жінки вийшли на протест проти рішення президента Реджепа Тайіпа Ердогана вийти з Стамбульської конвенції з 1 липня.
Reuters

19 червня, в турецькому Стамбулі жінки вийшли на протест проти рішення президента Реджепа Тайіпа Ердогана вийти з Стамбульської конвенції з 1 липня.

Про це повідомляє France 24.

Туреччина була першою країною, яка підписала конвенцію в 2011 році, присвоївши їй назву свого міста Стамбул. Конвенцію підписали 45 країн і Європейський Союз. Відтепер Туреччина офіційно відмовиться від членства з 1 липня.

«Люди дійсно побоюються, що їх права, які сьогодні в Туреччині вже знаходяться в дуже важкому становищі, будуть ще більш обмежені і держава буде захищати їх ще менше», – повідомляють у виданні.

Зазначають, що протестувальниці будуть продовжувати боротьбу до 1 липня і просять прийняти закон, що забезпечує додатковий захист прав жінок. В країні бояться, що відмова призведе до збільшення числа вбивств жінок.

Під час ратифікації конвенції парламент Туреччини погодився вжити заходів щодо викорінення насильства над жінками.

Нагадаємо, 20 березня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписав указ про вихід із Стамбульської конвенції, підписаної у 2011 році. Міністр у справах сім'ї, праці та соціальних служб Зехра Зумрут Сельчук заявила, що у Туреччині права жінок гарантовані внутрішнім законодавством. Вона також наголосила, що насильство над жінками є злочином проти людства, тому в країні й надалі будуть боротися з насильством за принципом «нульової толерантності».

Після цього у трьох містах Туреччини люди вийшли на вулиці, закликаючи президента Реджепа Тайїпа Ердогана скасувати рішення.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: