Локдаун в Туреччині: які введуть обмеження і як це позначиться на туристах

Читать на русском
У Туреччині з 29 квітня до 17 травня вводять жорсткий карантин. Які будуть обмеження і що робити туристам.
Слово і діло

У Туреччині в останні дні різко погіршилася ситуація із захворюваністю на COVID-19: країна серед світових лідерів за кількістю нових випадків, за добу їх буває до 40 тисяч. З 22 до 26 квітня в країні діяла комендантська година – з 19 години вечора до 5 ранку в будні дні, і цілодобово у вихідні у містах з найважчою ситуацією. Однак ці заходи не подіяли, і президент Ердоган оголосив, що в Туреччині запроваджують локдаун. Що буде заборонено в країні і як це позначиться на туристах, розібралося «Слово і діло».

Які обмеження вводять у Туреччині

Локдаун в Туреччині діятиме три тижні – з 19 годин 28 квітня до 5 ранку 17 травня. Будуть введені такі обмеження:

  • в країні припинять роботу всі підприємства, крім стратегічно важливих;

  • здійснювати міжміські поїздки можна буде тільки за наявності спеціального дозволу;

  • громадський транспорт буде працювати із заповнюваністю на 50%;

  • будуть закриті школи і дитячі садки, всі іспити будуть відкладені;

  • заклади громадського харчування будуть працювати лише в режимі доставки (не на винос);

  • продуктові магазини, ринки будуть працювати з 10 до 17 годин, по неділях все буде закрито;

  • все чиновники повинні перейти на віддалену або позмінну роботу.

За словами Ердогана, мета – знизити кількість нових випадків захворювання до менш 5 тисяч за добу. Якщо цього не зробити, туристичний сезон буде зірвано й економіка Туреччини зазнає величезних збитків.

Локдаун в Туреччині: як обмеження позначаться на туристах

Туреччина зараз одна з небагатьох доступних і туристично привабливих для українців країн. Тому на травневі свята багато хто, напевно, запланував невелику подорож на море. Якщо найближчим часом нічого не зміниться, то локдаун в Туреччині не сильно торкнеться туристів.

На сайті Міністерства внутрішніх справ країни є роз'яснення, в якому йдеться, що «звільнення від обмежень комендантської години для іноземців поширюється тільки на іноземців, які перебувають в нашій країні тимчасово/на короткий час в рамках туристичної діяльності». При цьому іноземці, які приїхали не з туристичною метою, підпадають під обмеження комендантської години.

«Хороші новини для українського туриста – скасовувати відпочинок в зв'язку з введенням в Туреччині карантину з 29 квітня не потрібно. Міністр культури і туризму М.Н.Ерсой повідомив, що карантин, який триватиме з 19:00 29 квітня і до 05:00 17 травня, не торкнеться українських туристів, які зможуть без обмеження пересуватися між містами, відвідувати історичні музеї і інші туристичні об'єкти Туреччини», – підтвердив посол Андрій Сибіга.

Для того, щоб в'їхати до Туреччини українцям потрібен негативний ПЛР-тест. Крім того, за 72 години до прибуття в країну необхідно заповнити спеціальну електронну форму, потім роздрукувати її або зберегти на смартфоні. Перед посадкою на рейс форму слід пред'явити представнику авіакомпанії, без неї у літак не пустять.

На основі заповненої форми автоматично генерується HES-код, за допомогою якого в Туреччині відстежують переміщення людей, які можуть бути інфіковані коронавірусом.

Нагадаємо, раніше ми писали, які країни відкриті для українців під час пандемії COVID-19.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: