Зеленський може вплинути на Меркель у питанні «Північного потоку-2» – ексміністр

Читать на русском
Зеленському під час свого візиту потрібно довести Меркель важливість української позиції з приводу транзиту газу.
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Запрошення президенту України Володимиру Зеленському від канцлера Німеччини Ангели Меркель зустрітися в Берліні - це хороша новина. Президент зможе донести до Меркель позицію України щодо російського «Північного потоку-2».

Про це заявив ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі «Україна 24».

«Зеленський в Берліні 12 липня - це прекрасно, буквально за кілька днів до візиту Меркель 15 липня до Вашингтона. Схоже, що під час розмови Меркель з Байденом можуть бути вирішені, або хоча б попередньо вирішені, питання щодо «Північного потоку-2». У Зеленського буде шанс вплинути на позицію канцлера. І це реально дуже важливо. Ставки підіймаються, оскільки, я дуже сподіваюся, що цей візит не буде відмазкою Німеччини - цей візит стане для Зеленського або особистою перемогою, або особистою поразкою, як і для нас усіх. Тому ставки в цьому візиті реально високі» - зазначив ексміністр.

Клімкін додав, що Зеленському потрібно довести Меркель важливість української позиції з приводу транзиту газу.

«Північний потік-2»: як просувається будівництво газопроводу і яка позиція країнПівнічний потік-2 можуть добудувати до кінця 2021 року. Останні новини та позиції країн – на інфографіці.

«Для Вашингтона функціонування нашої газотранспортної системи - це червона лінія, це я знаю зі своїх джерел у Вашингтоні. У Берліні також готові нам допомагати, але, на жаль, не бачать загрози безпеці. Вони готові розмовляти про компенсацію, в тому числі економічну, готові розмовляти про те, що транзит через ГТС буде залишатися, готові розмовляти про майбутнє. Але дуже важливо, щоб вони розуміли, що транзит - це фактор, який стримує Путіна від подальших військових ескалацій. І такого розуміння в Берліні від усіх я не бачу. Наприклад «зелені» краще розуміють, а в оточенні Меркель є різні погляди. Тому у Зеленського, як то кажуть, на пальцях буде ще раз можливість пояснити Меркель нашу позицію. Цей візит реально дуже важливий», - підкреслив він.

Нагадаємо, якщо газопровід «Північний потік-2» запуститься, Україна щорічно втрачатиме близько 1,5 млрд доларів. В операторі ГТС України впевнені, що перед країною постануть серйозні геополітичні та економічні виклики.

США і Німеччина розглядають можливість виплати Україні певної компенсації у зв'язку з тим, що Росія завершила будівництво «Північного потоку-2». Київ готовий вести переговори про компенсацію, але не факт, що погодиться на те, що йому будуть пропонувати.

При цьому глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко вважає, що Україна в будь-якому випадку буде отримувати гроші за транзит газу, поки діє контракт - незалежно від того, чи добудує Росія свій «Північний потік-2» і чи припинить вона транзит газу через Україну.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: