З 10 млн га землі у держави залишилося близько 750 тисяч – міністр агрополітики

Читать на русском
Близько 5 млн гектар були приватизовані. В цілому, понад 8 млн га опинилися за межами оподаткування
Роман Лещенкоslovoidilo.ua

На балансі держави в Україні раніше було понад 10 млн га землі. Зараз залишилося близько 0,75 млн гектар. Міністерство аграрної політики буде відновлювати всі документи на державну землю, щоб здавати її в оренду.

Про це розповів міністр аграрної політики Роман Лещенко в ефірі телеканалу «Україна 24».

«На балансі держави залишилося 750 тисяч гектарів землі. Це землі на акті постійного користування – академії аграрних наук, Міноборони, пенітенціарної служби, Міністерства освіти, відомчих державних підприємств... за якими сьогодні ми відновлюємо всі правовстановлюючі документи», - сказав він.

Міністр зазначив, що за 30 років незалежності багато документів по цій землі були навмисно знищені, щоб пізніше розікрасти її та приватизувати. Після відновлення документів держземлі передадуть до Земельного банку України.

Які документи потрібні для продажу ділянки на ринку землі – Мін'юстПакет документів для подачі нотаріусу, які уповноважені укладати та завіряти угоди по землі, буде відрізнятися для фізичних і юридичних осіб

«Ми в законі прописали, що держава має право викуповувати землі. І ми хочемо ці 750 тис. га землі здавати через прозорі аукціони в оренду, а на акумульовані кошти викуповувати землю у тих громадян, які хочуть відчужувати», – заявив Лещенко.

Міністр також прояснив долю тих, що зникли з балансу держави. За його словами, близько 5 млн гектар були приватизовані. В цілому, понад 8 млн га опинилися за межами оподаткування.

Нагадаємо, 28 квітня ВР схвалила у другому читанні «земельний» законопроєкт №2194, який дозволяє передати землі за межами населених пунктів у комунальну власність. Цей закон нардепи розглядали з 16 березня, до нього було подано понад 3 тисячі правок. 14 травня стало відомо, що підписання цього законопроєкту заблокували в Раді.

18 травня Верховна рада прийняла в другому читанні законопроєкт №2195, який дозволяє продаж землі через Інтернет на електронних аукціонах.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: