У Зеленського оцінили перспективи подальшої співпраці з МВФ

Читать на русском
Якщо Україна хоче відмовитися від співпраці з МВФ, їй в першу чергу потрібно позбутися дефіциту бюджету, а це неможливо
Олег УстенкоFacebook

Україна не відмовиться від співпраці з Міжнародним валютним фондом в перспективі, навіть якщо не буде проходити через якусь кризу.

Про це розповів радник президента з економічних питань Олег Устенко в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Україна, навіть якщо не проходить через кризу, продовжує співпрацю з МВФ. Тому сказати, що ми відмовимося від співпраці, значить зовсім нічого, тому що ми будемо продовжувати бути акціонерами МВФ. Ми є повноправним членом МВФ. І боргова політика, і співпраця з МВФ, і можливості виходу на зовнішні ринки запозичення капіталу в Україні не сприймаються як суто економічна тематика, вона підіймається на прапори всіх політичних партій, які на цьому намагаються заробити додатковий політичний капітал», — сказав він.

Кредитний стоп-кран: із чим пов'язана пауза у співпраці з МВФУ МВФ не поспішають видавати Україні черговий транш кредиту – чекають на реформи. Чи вдасться довго протриматися без позик, і чим це загрожує вітчизняній економіці – розбирався Олександр Радчук.

За його словами, відносини України та МВФ надалі можуть складатися різними шляхами.

«Що стосується можливості відмови від нашої співпраці з МВФ, я думаю, що в першу чергу мається на увазі, що ми не будемо в програмі співпраці з МВФ в активному фінансуванні. Це цілком можливо. Але ми повинні розуміти, що в цьому випадку у нас не повинно бути дефіциту держбюджету, а ще краще - ми повинні перебувати в зоні профіциту. Або ми будемо думати, що є якісь альтернативні джерела покриття цього дефіциту», - сказав він.

Президент Володимир Зеленський 15 червня заявив, що підтримує подальшу співпрацю України та Міжнародного валютного фонду. Але воно повинно проходити на особливих умовах, оскільки нинішні вимоги МВФ до України несправедливі.

Нагадаємо, в Кабміні розраховують, що переговори з МВФ про новий транш повинні завершитися в липні, а гроші надійдуть у вересні. У Раді планують ухвалити всі необхідні МВФ закони до літа.

Раніше в МВФ назвали умову для отримання Україною наступного траншу. А представник фонду зазначив, що в переговорах щодо отримання Києвом нового траншу за програмою stand-by вже є певний прогрес.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: