Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв провести Дні Білорусі в Україні після завершення реорганізації Міністерства культури

4 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв провести Дні Білорусі в Україні після завершення реорганізації Міністерства культури.
Не виконано
Сказано 4 жовтня 2019 р.

Джерело

  • https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2793387-zelenskij-anonsuvav-provedenna-dniv-bilorusi-v-ukraini.html
  • Лист Мінкультури від 6 липня 2020 року
  • Лист Мінкультури від 2 грудня 2020 року
  • https://hromadske.ua/posts/ukrayina-zupinila-vsi-kontakti-z-bilorussyu-zelenskij-i-lukashenko-ne-kontaktuyut-mizh-soboyu
  • Лист Мінкультури від 28 січня 2021 року
  • Запит редакції
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3253018-ukraina-pripinila-aviaspolucenna-z-bilorussu-zaradi-bezpeki-svoih-gromadan-smigal.html

Результат

З листа Міністерства культури від 2 грудня 2020 року стало відомо, що реорганізація міністерства «не проводиться», хоча в липні 2020 року ще тривала. Окрім того, білоруська сторона зверталась до Мінкультури з пропозицією провести Дні Білорусі в Україні в жовтні 2020 року (зверталась ще до «політичної кризи» в Білорусі), але редакції повідомили, що проведення такого заходу буде можливим після стабілізації ситуації, пов'язаної з поширенням коронавірусної інфекції в обох країнах.

Вплинуло і те, що Україна на державному рівні припинила всі контакти з Білоруссю через політичну кризу в сусідній країні. Про що повідомляв у серпні міністр закордонних справ.

28 січня 2021 року Мінкультури повідомило, що у 2019-2020 роках Дні Білорусі в Україні не проводили. А на запитання: «Чи було в 2020 році завершено процес реорганізації міністерства», – в листі розповіли про перейменування Міністерства культури, молоді та спорту на Міністерство культури та інформаційної політики постановою від 23 березня 2020 року.

Також, 26 травня 2021 року Україна припинила авіасполучення з Білоруссю. «Це вимушене рішення, яке направлено виключно на безпеку українських громадян та української авіації», – наголосив прем'єр. Рішення пов'язане з затриманням білоруського опозиціонера після екстреної посадки літака «Ryanair» в аеропорту Мінська.

Втім, у 2020 році Мінкультури виконувало завдання визначені положенням про міністерство і навіть отримало пропозиції від Білорусі, але Дні Білорусі в Україні так і не були організовані. Організацію таких заходів в найближчому майбутньому ускладнює і санкційна/безпекова політика. На основі цього, обіцянці присвоєно статус «не виконано».