Вакцинація в Україні: політики обіцяють мільйони доз Pfizer і щеплення громадянам з окупованих територій

Читать на русском
Шмигаль, Разумков і Зеленський обіцяли вакцинуватися від коронавірусу своїм коштом. А Віктор Ляшко – прищепити 5 млн українців до кінця літа.
Слово і діло

В Україні з лютого триває вакцинація від коронавірусу. Поки що прищеплено лише 3,63% населення, а дві дози препарату отримали тільки 260,8 тис. громадян. Проте політики оптимістично заявляють, що вже цьогоріч вакцинують усіх охочих, а надалі жодного дефіциту препаратів не буде. «Слово і діло» пропонує подивитися, що президент, депутати і члени Кабміну обіцяють стосовно вакцинації від COVID-19.

У Кабміні обіцяють вакцинувати всіх охочих у цьому році

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль виконав обіцянку затвердити національний план вакцинації проти COVID-19 у грудні 2020-го. Документ затвердили 22 грудня, а дорожню карту – 24 грудня. План передбачає чотири етапи, його основне завдання – охопити вакцинацією 50% населення України.

Також, як і обіцяв прем'єр, вакцина в Україні прибула не пізніше лютого. Перша партія надійшла в країну 23 лютого – 500 тисяч доз індійської AstraZeneca.

Цього року, за словами Шмигаля, вакцини вистачить для всіх охочих, а до 2023 року дефіциту вакцин не буде взагалі. «З урахуванням того, що за даними соціологічних досліджень, лише половина українців згодна робити щеплення, то за цей і наступний рік ми вакцинуємо всіх охочих», – зазначив він.

Віктор Ляшко на посаді головного санлікаря виконав обіцянки почати вакцинацію від коронавірусу в лютому. Крім того, він пообіцяв списувати всі дози вакцини при недотриманні температурного і часового критеріїв зберігання. Як і Шмигаль, Ляшко обіцяв цьогоріч вакцинувати всіх охочих.

Усі ті, хто прищепився позачергово, отримають другу дозу препарату в належний термін, гарантував Ляшко.

Уже як кандидат на пост міністра охорони здоров'я Ляшко поставив високу планку за кількістю щеплень: «Я обіцяю, що в літній період ми зробимо 10 мільйонів щеплень, це 5 мільйонів українців. Це, як мінімум і гарантовано».

Учора голова МОЗ повідомив, що за десять днів червня в Україні зробили 534 тисячі щеплень від коронавірусу. «Щоб виконати 10 млн доз до кінця літнього періоду, мені потрібно зараз вивести систему на 111 тисяч щеплень на добу. У зв'язку з тим, що ми її маємо з запізненням на початку червня, ми поставили собі орієнтир – 160 тисяч на добу», – сказав він. А до Дня Незалежності, за словами Ляшка, робитимуть по 220 тисяч щеплень на добу. Це якщо не буде збою в постачаннях вакцини.

Мільйони доз Pfizer і вакцинація громадян з ОРДЛО і Криму: що обіцяв Зеленський

Володимир Зеленський, як Шмигаль і Ляшко, виконав обіцянку розпочати вакцинацію від COVID-19 до березня.

Як і обіцяв глава держави, в Україні запрацювала платформа для запису на вакцинацію – записатися можна через додаток і портал «Дія».

Зеленський виконав обіцянку внести в план вакцинації громадян України з тимчасово окупованих територій. Алгоритм організації вакцинації затвердили у квітні, з червня українці з Криму і ОРДЛО можуть щепитися на підконтрольній території.

Президент теж запевняє, що вакцини від коронавірусу «вистачить усім». Зокрема, в квітні він пообіцяв, що в Україні незабаром буде 10 млн доз препарату Pfizer. Контракт на додаткові дози був укладений з фармацевтичною компанією 1 травня.

Зміни до держбюджету і свій план вакцинації: що обіцяють нардепи

Депутат Ярослав Железняк виконав обіцянку про те, що «Голос» із парламентської трибуни представить свій план вакцинації від COVID-19. План був представлений у грудні і тоді ж у Верховній раді зареєстрували відповідну постанову, яку досі не розглянули.

Михайло Радуцький у листопаді обіцяв збільшити кількість коштів на вакцину в держбюджеті-2021. У першому читанні затвердили 2,6 млрд грн, але й до другого читання сума не змінилася. Таким чином, нардеп провалив обіцянку.

Також Радуцький обіцяв прив'язати паспорт вакцинації до системи e-health, щоб не було підробок. Паспорти мають запровадити вже в липні.

Член групи «За майбутнє» Ірина Констанкевич пообіцяла підтримати рішення про перерозподіл бюджету на розроблення вітчизняної вакцини. Але поки що цього робити не планують.

Своєю чергою, Нестор Шуфрич та Юрій Бойко пообіцяли, що фракція «Опозиційна платформа – За життя» підтримає виділення додаткових коштів з бюджету на вакцинацію. Поки що нагоди підтвердити свої наміри не було.

Хто з політиків обіцяв вакцинуватися від COVID-19

Президент Володимир Зеленський одним із перших обіцяв особисто вакцинуватися від коронавірусу – разом із військовими і за свій рахунок. «Я нічого безкоштовно як президент не беру. Коли ми говоримо з компаніями, які постачатимуть в Україну вакцину, вони просять відкрити для них комерційний ринок. Це говорить про те, що є сегмент людей у всьому світі, і наша країна не виняток, які не будуть звертати увагу на ціну. Вони розуміють, що у держави є пріоритетні групи населення – це бідні люди, лікарі, армія, вчителі, люди з тяжкими хворобами. Тому такі, як я, будемо вакцинуватися своїм коштом. Це нормально».

Першу частину обіцянки президент виконав – вакцинувався разом із військовими в Луганській області препаратом Covishield. Але своїм коштом це зробити не вийшло, обіцянку провалено.

Віктор Ляшко ще на посаді головного санітарного лікаря виконав обіцянку одним з перших зробити щеплення від COVID-19. Він прищепився вакциною Covishield.

Віктор ЛяшкоМіністр охорони здоров'я України
Ляшко запевнив, що в Україні договори на постачання вакцин будуть публікуватисьСказано 11 березня 2021 р.Статус обіцянки: У процесі

Теж за свої гроші обіцяли зробити щеплення прем'єр-міністр Денис Шмигаль, спікер Верховної ради Дмитро Разумков, а також депутати Олександр Корнієнко і Давид Арахамія. Складність полягає в тому, що вакцина від коронавірусу ще не скоро надійде на комерційний ринок. Тому політикам доведеться або чекати рік-два до цього моменту, або провалити обіцянку і піти вакцинуватися безкоштовно (тим паче така можливість зараз доступна для всіх груп населення).

Уже виконав обіцянку вакцинуватися депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко. Він прищепився 9 березня в Одесі залишкової дозою препарату Covishield.

Крім того, зробити щеплення обіцяли міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, народні депутати Олексій Ковальов, Роксолана Підласа, Ірина Верещук, Данило Гетманцев, Дмитро Гурін, Михайло Радуцький («Слуга народу»), Юлія Клименко, Кіра Рудик («Голос»), Анна Скороход («За майбутнє»). Зобов'язання поки що в процесі виконання – публічно політики не повідомляли про те, що вакциновані.

Не хочуть вакцинувати вакциною Covishield (індійський аналог AstraZeneca) Сергій Шахов з групи «Довіра» та Антон Поляков з групи «За майбутнє».

Поки що єдиний антивакцинатор у парламенті, принаймні, який публічно про це заявив – Юрій Камельчук зі «Слуги народу». Він обіцяє не робити щеплення від коронавірусу, навіть якщо через це його не пустять в інші країни. «Я, цінуючи свої власні переконання щодо збереження здоров'я, буду їх дотримуватися і буду утримуватися від деяких поїздок», – зазначив нардеп.

Із представників місцевої влади обіцяли вакцинуватися мер Сум Олександр Лисенко, мер Львова Андрій Садовий, голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, голова Херсонської ОДА Сергій Козир та голова Чернігівського облради Олена Дмитренко.

Нагадаємо, в Україні почали видавати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. «Слово і діло» розібралося, що це і чим відрізняється від COVID-паспорта.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: