Засідання РНБО: які рішення ухвалювали і як вони реалізуються

Читать на русском

Володимир Зеленський після півтора року президентства знайшов позасудовий інструмент швидкого ухвалення потрібних рішень. З початку року кілька разів на місяць президент збирає засідання Ради нацбезпеки і оборони, за підсумками якого суспільство дізнається про нову «порцію» санкцій проти компаній, громадян України або інших країн. Поки експерти сперечаються про те, чи законні такі дії, Зеленський стверджує, що він просто виконує свої конституційні обов'язки і жодної «диктатури» в цьому немає. «Слово і діло» нагадає, які рішення цього року ухвалювали на РНБО і як вони виконуються.

Перші санкції на РНБО запровадили наприкінці січня. Під обмеження потрапили китайські інвестори підприємства «Мотор-Січ»: на три роки введено блокування активів, обмеження торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів з України, повна заборона здійснення операцій з цінними паперами. Також санкції запровадили проти трьох китайських компаній-інвесторів.

У березні секретар РНБО Олексій Данилов повідомив, що «Мотор-Січ» незабаром повернуть у державну власність, інвесторам підприємства виплатять компенсації. 20 березня Шевченківський суд Києва заарештував все майно та акції «Мотор-Січі».

Наступні санкції були проти Республіки Нікарагуа – країна відкрила своє консульство на території окупованого Криму. П'ятирічні санкції включають обмеження зовнішньої торгівлі, припинення транзиту, польотів і перевезень територією України, зупинення фінансових зобов'язань і запобігання виведенню капіталів. 2 лютого пакет обмежень схвалила Верховна рада.

Найбільш резонансні рішення Рада нацбезпеки ухвалила в лютому. Мова про санкції проти народних депутатів Тараса Козака та Віктора Медведчука. Санкції проти Козака передбачали, зокрема, блокування активів, обмеження торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України, повну або часткову заборону здійснення операцій з цінними паперами. Під обмеження потрапили і кілька компаній депутата – ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Телерадіокомпанія 112 ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новини 24 години», ТОВ «Нові комунікації» – на які були оформлені ліцензії телеканалів «112 Україна», NewsOne і Zik. В результаті канали припинили своє мовлення.

19 лютого було запроваджено санкції проти Медведчука і його дружини Оксани Марченко за фінансування тероризму. Медведчук зараз під домашнім арештом, його підозрюють у державній зраді. А Козака в Україні немає.

25 березня на засіданні РНБО вирішили ввести санкції проти 19 компаній у сфері користування надрами. На початку червня Верховна рада в першому читанні ухвалила законопроєкт, згідно з яким заборонено бути надрокористувачами компаніям або фізичним особам, які зареєстровані на території Росії або потрапили під санкції.

У квітні в РНБО переключилися на боротьбу з контрабандистами: на три роки запровадили санкції проти 10 українців і 79 компаній, пов'язаних з контрабандою. Потім обмеження оголосили ще проти 13 фізичних осіб і 95 компаній. Трьох колишніх громадян України, пов'язаних з контрабандою – Вадима Альперіна (громадянство Ізраїлю), Араїка Амірханяна (громадянство Вірменії) і Олександра Єримчука (громадянство Румунії) – хочуть депортувати.

Остання порція санкцій була затверджена РНБО 21 травня: обмеження діятимуть стосовно 674 фізичних осіб та 138 компаній. Це і «злодії в законі», і «кримінальні авторитети», а також люди та компанії, причетні до російської агресії.

Нагадаємо, чергове засідання РНБО відбудеться 18 червня. Розглянуть Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України, застосування нових санкцій і засекречені питання.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: