Подкаст «Словом» за 2 червня: заборона пластикових пакетів, обіцянки уряду і CoronaVac

Читать на русском

Про кінець епохи пластикових пакетів в Україні. Про те, з якими обіцянками доведеться впоратися президенту, урядовцям, депутатам та представникам місцевої влади за літо. Про схвалення ВООЗ китайської вакцини CoronaVac та що даватиме право українцям отримувати міжнародний сертифікат для безперешкодного в’їзду до ЄС. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Рада заборонила пластикові пакети

Верховна рада у перший день літа 2021-го проголосувала за заборону обігу пластикових пакетів. «За» документ проголосували 297 парламентаріїв.

Згідно з законом, розповсюдження пластикових пакетів каратиметься штрафом від 1700 до 3400 гривень. За повторне порушення стягуватиметься штраф від 3400 до 8500 гривень.

Загалом документ забороняє використання: надлегких пластикових пакетів; легких пластикових пакетів товщиною до 50 мкм; оксорозкладних (оксо-біорозкладних) пластикових пакетів.

Винятком будуть пластикові пакети, обмежені певною величиною (225х345х450 мм), що використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою. Як відомо, за основу документ ухвалили ще восени торік.

Нагадаємо, «Слово і діло» раніше вже досліджувало, які країни вже заборонили використання пластикових пакетів, а які обмежили виробництво чи ввели для виробників додаткові зобов'язання - цей матеріал доступний на нашому сайті.

До речі, у Бангладеш виробникам, а у Південно-Африканській Республіці розповсюджувачам одноразових пакетів загрожує до 10 років позбавлення волі.

Літо 2021: що наобіцяв президент

Влітку у політичному житті України зазвичай настає затишшя, але політики все одно не повинні забувати працювати над тим, аби їхні слова не розходилися зі справами. За підрахунками «Слово і діло», президент Володимир Зеленський в червні-серпні має обов'язково виконати п'ять своїх обіцянок.

1 липня має запрацювати ринок землі в Україні. Але Зеленський обіцяв відтермінувати його запуск, якщо не буде проведено ретельної підготовки. Верховна рада вже ухвалила ключові для земельної реформи законопроєкти, підписання одного з них повинні розблокувати цього тижня. І, принаймні, зараз відкладати старт земельної реформи не збираються. Крім того, президент пообіцяв, що до відкриття ринку землі «для всіх» запрацюють земельні кредити для українських фермерів під 2%.

До 30-річчя Незалежності України Зеленський обіцяв відремонтувати дорогу Стрий - Покровський. Про це президент говорив ще наприкінці грудня, а в лютому сказав, що траса буде зроблена у 2021 році. Ще до річниці Незалежності, за словами глави держави, буде створено кілька нових міжнародних платформ для «протидії глобальним викликам».

До кінця серпня президент повинен виконати обіцянку про те, що Україна увійде в режим paperless: «Більше жодних паперів для державних органів. Ніхто не зможе вимагати від громадян папірці або довідки для надання державних послуг».

Літо 2021: що наобіцяв уряд

Та не президентськими обіцянками єдиними. Вистачає на літо обіцянок і в урядовців, і нардепів, і представників місцевої влади.

Міністр фінансів Сергій Марченко, наприклад, обіцяв до липня напрацювати пакет ініціатив щодо змін до Податкового кодексу, які передусім будуть спрямовані на ліквідацію прогалин у законодавстві, що дозволяють ухилятися від сплати податків. До вересня міністр ще має знайти варіант рефінансування держборгу. Бо саме тоді Україна повинна буде повернути понад 2 млрд доларів.

Віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков обіцяв до липня направити на затвердження Кабміну Стратегію економічного розвитку Донецької та Луганської областей, а до серпня – розробити пакет законопроєктів для її реалізації.

Новий міністр енергетики Герман Галущенко перед призначенням обіцяв до середини року (а вона в нас припадає саме на червень-липень!) напрацювати нову модель ПСО, що передбачає зниження тарифів на електроенергію.

Міністр аграрної політики Роман Лещенко запевнив, що, знову ж таки, з 1 липня в Україні запрацює ринок землі. А Юлія Тимошенко обіцяла, що продажу землі не допустить.

Віцеспікерка парламенту Олена Кондратюк обіцяла до Дня Незалежності представити нову брендингову стратегію Ради, що включатиме не тільки новий логотип і брендбук українського парламенту, але й відкритість, інклюзивність, рівність і доступність парламенту. Передбачається оновлення пресцентру, впровадження парламентської освіти для дітей та молоді, внесення змін в регламент, ухвалення Етичного кодексу народного депутата.

Столичний мер Віталій Кличко обіцяв у середині року побудувати пішохідний міст з Оболонської набережної на острів «Оболонський». Міський голова Кропивницького Андрій Райковичзакупити нові автобуси. Голова Одеської обласної адміністрації Сергій Гриневецький обіцяв 1 серпня відкрити спорткомплекс «Олімпієць».

Докладніше про літні обіцянки політиків і чиновників - читайте на нашому сайті та в телеграм-каналі.

CoronaVac схвалений ВООЗ: що це дає Україні

ВООЗ схвалила застосування вакцини від коронавірусу CoronaVac, китайської компанії Sinovac. Цю вакцину внесли до екстреного списку медичних препаратів, повідомляє агентство AFP.

Схвалення з боку ВООЗ відкриває вакцині Sinovac шлях до реєстрації на території Європейського союзу. У такому випадку громадян, вакцинованих від коронавірусу препаратом CoronaVac, зможуть пропускати до ЄС із довідкою про щеплення.

Рада Євросоюзу, як відомо, ухвалила оновлені правила щодо в'їзду до країн-членів ЄС під час пандемії коронавірусу. Зокрема, Євросоюзом дозволили подорожувати іноземним туристам, які завершили повний курс вакцинації проти COVID-19 препаратами, які схвалені EMA - Європейським агентством з лікарських засобів.

Так, до країн-членів Євросоюзу зможуть подорожувати люди, які принаймні за 14 днів до прибуття отримали останню дозу однією зі схвалених вакцин проти коронавірусу: Comirnaty (Pfizer); Moderna; Vaxzevria (нова назва європейської AstraZeneca) чи Johnson & Johnson.

Натепер в Україні використовують кілька вакцин, але тільки Pfizer-BioNTech схвалена Європейським агентством з лікарських засобів і, фактично, відкриває для українців в’їзд до Євросоюзу без додаткових довідок, карантинів чи тестів. І ще три вакцини - AstraZeneca, виготовлені в Індії (Covishield) та Південній Кореї (SKBio), а тепер і китайська CoronaVac схвалені ВООЗ. Хоча рішення ВООЗ поки що не має ваги у питанні в’їзду в країни-члени ЄС.

Вакцину CoronaVac використовують в рамках вакцинальної кампанії в Україні. Цим препаратом щеплять спортсменів, педагогів, а також людей, які записалися на щеплення через портал або додаток «Дія».

1 червня в Болгарії, Данії, Німеччини, Греції, Польщі, Хорватії та Чехії почали видавати сертифікати вакцинації. Запуск сертифікату вакцинації дає змогу країнам відкрити кордони та відновити туристичні поїздки без проходження самоізоляції та додаткового ПЛР-тестування.

Натомість міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко повідомив, що українці, які отримали щеплення китайською вакциною від Sinovac, отримуватимуть міжнародний сертифікат.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: