Завищених платежів за газ можна уникнути за допомогою лічильника – експерт

Читать на русском
Рекомендується стежити за термінами повірки лічильника і в разі необхідності самостійно ініціювати її проведення
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У зв'язку з підвищенням цін на газ проблема нарахування платежів стає більш ніж актуальна. І є можливість уникнути завищених нарахувань за газ, якщо вчасно повіряти лічильник газу та уважно стежити за термінами його повірки.

Про це розповів виконавчий директор асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Якщо лічильник, яким Ви користуєтеся, у власності оператора газорозподільної мережі, але вам оператор газорозподільної мережі не посилав повідомлень про проведення повірки, то в цілому він несе відповідальність за те, що лічильник може мати великі похибки та показувати некоректно споживання газу. Якщо оператор вам надсилав такі повідомлення про проведення повірки, і ви не допустили фахівців, які повинні були зробити повірку, тоді оператор має право виставляти ці додаткові розрахунки за певною методикою, яка є частиною Кодексу газорозподільних систем, він може виставляти цю доплату», — сказав він.

Тарифи надто низькі, а борги зростають: експерти пояснили, чому електроенергія дорожчатимеЯк та наскільки здорожчають тарифи на електроенергію в Україні, читайте у матеріалі Слово і діло.

Щоб уникнути такої ситуації, рекомендується стежити за термінами повірки лічильника і в разі необхідності самостійно ініціювати її проведення.

«Тому тут принциповим є питання, вас інформували про проведення повірки, або не інформували. Тому що якщо вас інформували, а ви не допустили, то можете отримати штрафні доплати. Враховуючи це, я б дуже радив, наполягав би на тому, щоб споживачі газу подивилися, коли у них закінчується термін повірки їх газових лічильників, щоб не потрапити в таку ситуацію. Якщо лічильник повинен пройти повірку, то запустити процедуру повірки з оператором газорозподільної мережі, запропонувати її провести. Тоді ви знімаєте з себе відповідальність за те, що якщо вона не буде проведена, не будуть нараховувати будь — яких штрафних санкцій», - сказав він.

В Україні низка газопостачальних компаній, які постачають газ населенню, підвищили ціни на червень у порівнянні з травневими.

Раніше в Раді зробили припущення, що в результаті того, що з травня в Україні діє річний тариф на газ, борги українців за комунальні послуги можуть у підсумку перевищити 100 млрд грн, а тарифи на тепло зростуть на 57%.

Нагадаємо, з 1 травня, в Україні починає працювати «річний продукт» - фіксована ціна на газ, яка діятиме для українців наступні 12 місяців.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: