Після скасування спецзобов'язань по газу платіжки злетять на пару тисяч гривень – експерт

Читать на русском
Переважна частина ТКЕ затверджувала свої тарифи при вартості газу в чотири-п'ять тисяч гривень за тисячу кубометрів
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні після того, як 20 травня уряд скасував державне регулювання ціни на газ для теплокомуненерго, варто очікувати зростання платіжок на комунальні послуги, зокрема, опалення, не менше, ніж на пару тисяч гривень.

Про це заявив глава Союзу споживачів комунальних послуг України Олег Попенко, повідомляє UBR.

Він нагадав, що переважна частина ТКЕ затверджувала свої тарифи при вартості газу в чотири-п'ять тисяч гривень за тисячу кубометрів. Зараз НАК «Нафтогаз України» продає газ для ТКЕ за вартістю 8,2 тис. грн за тисячу кубометрів, а після скасування ПСО ця цифра зросте до 9,5 тис. грн за тисячу куб. м.

Збитки і прибутки: які результати діяльності найбільших енергокомпаній за останні 6 роківЩо про діяльність найбільших енергетичних компаній свідчить фінансова звітність, дивіться на інфографіці Слово і діло.

«Це автоматично призведе до того, що всі ТКЕ будуть погоджувати нові тарифи на тепло і гарячу воду вище існуючих – від 30 до 60%. А це означає що платежу за тепло для українця у квартирі 50 кв.м зросте від 1000 до 2000 грн на місяць» - зазначив експерт.

Нагадаємо, з 20 травня в Україні ціни на газ для теплокомуненерго урядом більше регулюватися не будуть, у зв'язку з чим зникає зобов'язання для НАК «Нафтогаз України» продавати газ за фіксованою державою ціною.

Раніше в Раді зробили припущення, що в результаті того, що з травня в Україні діє річний тариф на газ, борги українців за комунальні послуги можуть у підсумку перевищити 100 млрд грн, а тарифи на тепло зростуть на 57%.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: