Тарифи на газ: в Україні набув чинності «річний продукт»

Читать на русском
Усі побутові споживачі газу з сьогоднішнього дня за замовчуванням переведені на річний контракт.
Ілюстративне фотовідкрите джерело

З сьогоднішнього дня, 1 травня, в Україні починає працювати «річний продукт» - фіксована ціна на газ, яка буде діяти для українців наступні 12 місяців.

Цю інформацію повідомляє прес-служба регулятора.

Зазначається, що всі побутові споживачі газу з сьогоднішнього дня за замовчуванням переведені на річний контракт.

При цьому, газовим компаніям не заборонено пропонувати громадянам і місячні тарифи на газ. Для переходу споживач повинен буде подати відповідну заявку. Крім того, споживачі мають право перейти до іншого постачальника газу в будь-який момент дії річної ціни.

Нафтогаз має намір дозволити газопостачальним компаніям самостійно приймати рішення про те, чи дозволити споживачеві знову повернутися на річний контракт після переходу на місячну ціну.

Також зазначимо, що постачальник має право вирішувати, чи приймати назад в обслуговування споживача, який пішов до іншого постачальника.

З 1 травня державна компанія НАК Нафтогаз України пропонує за річним тарифним планом газ ціною 7,96 грн/куб.м з ПДВ, без вартості розподілу. Однак в Кабміні очікують, що регулятор та інші компанії влітку знизять ціни на річний продукт, оскільки вони зацікавлені боротися за споживачів.

Зазначимо, що раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що встановлені правила дозволяють газопостачальникам знижувати ціни в межах річного продукту.

«Головне завдання для уряду сьогодні - це встановити зрозумілі, прозорі і справедливі правила на цьому ринку. Для цього з 1 травня в Україні почне працювати так званий «річний продукт». Це фіксована ціна на газ, яка буде діяти для українців наступні 12 місяців», - зазначив Шмигаль.

При цьому, він додав, що компанії не зможуть її підвищувати.

Нагадаємо, що Кабмін прокоментував звільнення Коболєва з посади голови НАК «Нафтогаз».

Напередодні новопризначений глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко озвучив умови зниження ціни на газ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: