Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 1-4 червня

Читать на русском

У народних депутатів залишилося чотири пленарних тижні до початку парламентських канікул в липні. Цього тижня Верховна рада хоче завершити підготовку до запуску ринку землі, розглянути законопроєкти про амністію капіталів і зміни в законодавство про електронне декларування. «Слово і діло» розібралося, про що сьогодні говорили під час Погоджувальної ради.

Центральним на тижні, ймовірно, буде пакет законопроєктів про податкову амністію, який зареєстрував Володимир Зеленський. У «Слузі народу» відзначили, що законопроєкти потрібно ухвалити якомога швидше, адже запуск реформи заплановано на 1 вересня. Ще один важливий законопроєкт – про оподаткування режиму Дія.Сіті.

Також Верховна рада займатиметься реформою прожиткового мінімуму, заплановано розгляд законопроєкту про індексацію пенсій і про заборону продажу ліків дітям.

Виступи під час години уряду в Раді розплановані на два тижні. Цієї п'ятниці звітуватиме міністр соціальної політики Марина Лазебна. Від міністра хочуть почути звіт про ситуацію в сфері захисту дітей та чорнобильців, а також про пенсійну реформу і субсидії. А наступної пленарної п'ятниці запросять нового міністра енергетики Германа Галущенка. «Закінчився фактично опалювальний період, і нам треба зрозуміти, як ми будемо жити, до чого готуватися людям і що було зроблено до наступного опалювального періоду», – сказав спікер Дмитро Разумков.

Разумков на Погоджувальній раді також прокоментував пропозиції Зеленського щодо зміни в закон «Про запобігання корупції» – перевіряти декларації радників або помічників голови парламенту. Спікер у відповідь запропонував перевіряти декларації також радників Офісу президента і Кабміну.

В «Опозиційній платформі – За життя», коментуючи нещодавні санкції щодо Білорусі, закликали «перетворювати Україну на Швейцарію Східної Європи, яка на світовій арені буде не заручником, а повноправним гравцем і партнером».

Юлія Тимошенко анонсувала, що завтра в Центральну виборчу комісію подадуть документи на проведення референдуму щодо земельної реформи.

У «Голосі» закликали Раду зосередити свою увагу на судовій реформі, а уряд – відзвітувати перед депутатами, що було зроблено за рік роботи. «Давайте заслухаємо звіт, давайте проголосуємо за нього і зробимо свої висновки: виконує хоч якусь програму, яку не затвердив наш парламент двічі, уряд чи ні», – сказав глава фракції Ярослав Железняк.

Група «За майбутнє» в п'ятницю хотіла б заслухати звіт глави СБУ Івана Баканова щодо дотримання виборчих прав громадян. Це в контексті того, що вже кілька місяців визначають переможця на проміжних виборах в Івано-Франківській області.

Нагадаємо, підсумки попереднього пленарного тижня можна подивитися на нашій інфографіці.

Також «Слово і діло» проаналізувало, як фракції та групи голосували за основні кадрові призначення.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: