Раді порекомендували схвалити заміну паперових паспортів на ID-карти

Читать на русском
В управліннях ДМСУ вже закінчуються бланки паперових паспортів, а нові давно не виготовляються. Крім того, паперові паспорти надто вразливі до підробки
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Профільний Комітет Верховної Ради з питань правової політики порекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт № 3986, який передбачає виведення з обігу паперових паспортів у формі «книжечки» і заміну їх пластиковими посвідченнями особи.

Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради.

У документі пропонується визнати такою, що втратила чинність, постанову парламенту України від 26 червня 1992 року № 2503-XII «Про затвердження Положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон». При цьому паспорти в паперовому вигляді, які будуть оформлені до набрання Законом чинності, будуть дійсні протягом передбаченого законодавством терміну.

Держава у смартфоні: як та де можна користуватися цифровим паспортомДе приймають електронний паспорт та як ним користуватися, читайте в матеріалі «Слово і діло».

Голова Державної міграційної служби Максим Соколюк зазначив, що в управліннях ДМСУ вже закінчуються бланки паперових паспортів, а нові давно не виготовляються. Крім того, паперові паспорти надто вразливі до підробки - протягом 2019-2020 років було відкрито 17 тисяч проваджень про підробку паспортів.

«Ми вже видали понад 6 млн пластикових ID-карт. Остання партія паспортів у формі книжечок була виготовлена у 2013-2014 роках. Зараз вони закінчуються, тому просто скоро не буде чого видавати... Ті книжечки, які є у людей, діятимуть. Це передбачено в законопроєкті. Скасована ж буде тільки видача нових. Тим, кому виповниться 25 і 45 років, будуть отримувати нові ID-карти», — повідомив Соколюк.

Крім того, пропонується додати в ID-карти додаткову персональну інформацію, в тому числі групу крові.

«За результатами обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт про паспорт громадянина України у формі книжечки, № 3986», — сказано в повідомленні.

Нагадаємо, 15 квітня Глава держави Володимир Зеленський підписав Закон Про внесення змін до Закону України Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, що засвідчують особу або її спеціальний статус № 1368-ІХ.

30 березня Рада схвалила у другому читанні законопроєкт № 4355 про продовження використання цифрових паспортів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: