В ОБСЄ назвали основні причини загибелі мирних жителів на Донбасі

Читать на русском
З листопада 2019 року по березень 2021 року СММ підтвердила інформацію про 76 жертв серед цивільного населення
Ілюстративне фотоСММ ОБСЕ

Основна причина загибелі цивільного населення на Донбасі - це міни, боєприпаси та інші вибухонебезпечні предмети.

Про це повідомляється в тематичному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

«У 2020 році вперше з моменту, коли місія почала систематично відстежувати кількість жертв серед цивільного населення, основною причиною смерті та поранень мирних жителів в охоплених конфліктом районах стали міни, боєприпаси, що не розірвалися, та інші вибухонебезпечні предмети», - повідомляє місія.

З листопада 2019 року по березень 2021 року СММ підтвердила інформацію про 76 жертв серед цивільного населення (20 загинули та 56 отримали поранення), які були викликані спрацьовуванням мін, боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів. Понад 85% поранених або загиблих - дорослі чоловіки (56) і хлопчики (9), решта - жінки (10) і одна дівчинка.

«Мирні жителі гинуть і отримують поранення в результаті спрацювання мін, боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів під час занять повсякденними справами. Більша частина випадків (44), підтверджених і задокументованих місією протягом звітного періоду, - це випадки, коли мирні жителі знаходили боєкомплект, гранати або інші НРБ, які спрацьовували через неправильне поводження або під час спроб їх розібрати, зокрема, з метою отримання деталей на продаж металобрухту, намагаючись заробити собі на життя»,-йдеться у звіті.

За вказаний період не менше 66 жителів стали жертвами обстрілів зі стрілецького озброєння і важкої зброї.

«Поворотною точкою було впровадження з 27 липня 2020 року заходів щодо посилення режиму припинення вогню, узгоджених на засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) 22 липня. З 27 липня по 31 грудня 2020 року СММ підтвердила інформацію про три жертви серед цивільного населення внаслідок обстрілу зі стрілецької зброї та важкого озброєння у порівнянні з 37 жертвами від спрацювання мін, боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів. Моменти, коли підтверджується прихильність дотриманню режиму припинення вогню, можуть сприяти зниженню рівня насильства, проте загрози для мирних жителів все ще залишаються», - зазначає СММ.

Крім того, СММ зафіксувала не менше 34 тисяч мін, які встановлені по обидва боки лінії розмежування.

Нагадаємо, в районі проведення операції Об'єднаних сил 29 травня зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: