Куди звертатися, якщо бойовики намагаються «віджати» житло в ОРДЛО – юрист

Читать на русском
Всі факти рейдерства щодо належного українцям житла на території ОРДЛО і Криму Україна буде використовувати в міжнародних судах
Ілюстративне фотоУкраїнські новини

Про факти, коли окупанти та бойовики намагаються відняти житло, прикриваючись юридично нікчемними указами про «безхазяйність», власники житла повинні негайно повідомляти в правоохоронні органи на підконтрольній Україні території.

Про це розповіла координатор з адвокації Благодійного фонду «Право на захист» Еліна Шишкіна в ефірі телеканалу «Дом».

Згідно з українськими законами, люди, які залишили житло на окупованих територіях, рятуючись від війни, все одно є його власниками. А дія «законів» окупаційних адміністрацій ніякого значення не має і не визнається цивілізованим світом.

«Це майно в контексті так званих законів окупаційної влади чомусь вважається нічийним. Ясна річ - люди, тікаючи від війни, кинули житло, виїхали на підконтрольну Україні територію. Але в контексті українського закону це майно безхазяйним не є. У нього є власники», - сказала Шишкіна.

Винятком є тільки ті випадки, якщо власник самостійно продав житло, передав його комусь, або обміняв. При цьому документальні підтвердження таких дій повинні бути завірені на контрольованій Україною території.

«Якщо щодо цього майна здійснюються протиправні, незаконні дії, а такими як раз і є експропріація і ті всі документи, які видає окупаційна влада, - то власники мають право звертатися в правоохоронні органи із заявами про злочин і надавати факти і докази, які свідчать про те, що майно було експропрійовано», - зазначила Шишкіна.

Всі факти рейдерства щодо належного українцям житла на території ОРДЛО і Криму Україна буде використовувати в міжнародних судах, як доказ незаконних дій Росії і її поплічників.

«Це порушення прав людини. Окупаційні адміністрації можуть експропріювати якесь майно, наприклад у військових цілях, якщо ведуться бойові дії. Але якщо це експропріація, як вони пишуть у своїх документах, так званого безхазяйного майна - хоча у нього є реальні власники - це неправомірно», - заявила Шишкіна.

Вимушена міграція: в яких областях живе найбільше зареєстрованих переселенцівСтаном на квітень 2021 року майже 1,5 млн українців полишили окупований Донбас та Крим. Детальний розподіл переселенців за областями дивіться на інфографіці Слово і діло.

Вона нагадала також, що факти незаконного захоплення житла бойовиками в ОРДЛО вже збирає Донецька обласна прокуратура.

«Ці факти документуються, обробляються і систематизуються. І потім в контексті міждержавних суперечок між Україною і Росією вони будуть важливі як підтвердження української позиції про те, що окупаційні адміністрації вчиняють неправомірні дії, що порушують Женевські конвенції та так далі. Тобто все це важливо для захисту прав України та її громадян у міжнародних судових органах», - зазначила Шишкіна.

Крім того, звернення до правоохоронних органів дає можливість повернути своє майно після деокупації. Люди, які незаконно придбали це майно, повинні будуть звільнити його і виплатити компенсацію за збиток.

«Ці люди повинні усвідомлювати, що, коли повернуться реальні власники, вони повинні будуть звільнити майно. Якщо буде завдано збитків, наприклад, буде пошкоджено майно, можливо, потрібно буде ще компенсувати власнику збиток», - підкреслила юрист.

Нагадаємо, наприкінці квітня стало відомо, що поплічники російських окупантів у так званій «ДНР» на окупованій території Донецької області заявили про плани приймати у свою «власність» квартири та іншу «безхазяйну нерухомість», яка залишена своїми власниками. Йдеться про масштабну схему привласнення та крадіжки житла, яке належить вимушеним переселенцям.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: